„Nu tremur la cutremur!”

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat recent campania naţională de informare şi pregătire a populaţiei pentru cazurile de cutremur intitulată „Nu tremur la cutremur”. Deoarece în ultimele luni, pe teritoriul României s-au înregistrat peste 60 de cutremure cu magnitudine redusă sau moderată, campania încearcă să conştientizeze, să informeze şi să pregătească populaţia pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur de intensitate mai mare.

Un seism nu poate fi prevestit şi prevenit, însă consecinţele lui depind de modul în care cetăţenii se comportă într-o astfel de situaţie.

Din păcate, un studiu pe această temă relevă faptul că 80% dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în caz de cutremur. Mulţi ar lua decizii fatale sau ar încetini intervenţia salvatorilor.

Îngrijorător este şi faptul că tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani, care nu au trăit experienţa unui cutremur de nivelul celui din 1977, au impresia că sunt bine informaţi, chiar dacă ei ştiu foarte puţine lucruri despre cutremure şi măsurile de protecţie.

„Bună Ziua Făgăraș” se aliniază campaniei şi vă prezintă informaţii care vă pot salva viaţa!

 

În caz de cutremur

Specialiştii spun că, în caz de cutremur, prima măsură importantă este păstrarea calmului şi liniştirea persoanelor din jur. Panica şi agitaţia excesivă nu aduc nimic bun într-o situaţie de urgenţă.

Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu  ieșiţi și nu fugiţi pe scări! Nu utilizaţi liftul!

Protejaţi-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit și susţinut de un obiect solid.

Îndepărtaţi-vă de ferestre, de pereţii exteriori sau de obiecte care pot vătăma!

Închideţi sursele de foc!

Dacă vă aflaţi afară, îndepărtaţi-vă de clădiri, de stâlpii de electricitate, de copaci sau de alte obiecte care vă pot vătăma!

Dacă vă aflaţi la şcoală, protejați-vă sub bănci.

Cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistenţă.

Evacuarea elevilor se realizează după terminarea cutremurului și verificarea căilor de evacuare.

 

TMF Copy Center
Amanet King Onix
Monumente funerare
Stefani Pool

După cutremur

Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă pentru a evita expunerea la pericole. Utilizați un obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase) pentru prevenirea rănirii cu cărămizi sau tencuială ce pot cădea pe traseu.

Dacă uşile de ieşire ale clădirii sunt blocate, încercaţi să le deblocaţi, dar fără a vă panica. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea  geamului, curăţirea de cioburi a ramei şi a zonei cu un obiect dur şi ieşirea prin golul astfel creat.

Telefonul trebuie folosit doar pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

Trebuie urmărite anunţurilor făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale serviciilor de urgenţă.

 

Atenţie la răniţi!

Dacă sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde  primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.

Persoanele în putere  trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

 

Bine de știut!

Este foarte important pentru membrii familiei să stabilească din timp un loc de întâlnire pentru a se regăsi în cazul în care nu sunt împreună în momentul producerii unui seism, iar telefonia mobilă nu ar funcţiona.

Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure,  starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare trebuie verificată periodic.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îi sfătuiesc pe oameni să aibă în permanenţă în locuinţă provizii de apă, hrană uscată, bandaje şi medicamente, pentru a putea supravieţui o perioadă mai lungă de timp, în cazul în care sunt prinşi sub dărâmături.

Oamenii surprinşi sub dărâmături sau mobilier răsturnat, într-o cameră sau ascensor blocate, trebuie să apeleze la varianta clasică de comunicare: să bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori.

Citeşte şi Făgăraşul, în caz de cutremur


Apreciază
Distribuie