150 de urși și 90 de lupi vor fi împușcați. Ministrul Mediului: „Este o urgență”

Ministrul Mediului dă undă verde pentru împușcarea a 150 de urși și 90 de lupi, la nivelul întregii țări, pentru ca animalele sălbatice să nu mai coboare în localități. Grațiela Gavrilescu spune că este o urgență, astfel că va publica astăzi un ordin de ministru în acest sens. Totodată, promite un așezământ pentru urși și atrage atenția asupra pericolului la care se expun oamenii care îi hrănesc. Mai mult, a anunțat modificări în privința cotei de intervenție. 

Ministrul a făcut anunțul în timpul vizitei de lucru din comuna Viștea, unde a inaugurat rețeaua de canalizare și stația de epurare. Gavrilescu se află, luni, într-un turneu în județul Brașov, în care a inclus localitățile Viștea, Șercaia, Hălmeag, Zărnești și municipiul Brașov.

„Astăzi vom publica Ordinul privind cota de intervenţie pentru urşi şi lupi. Avem aceeaşi cotă de intervenţie ca şi anul trecut, 150 de exemplare pentru urşi. Eu îmi doresc, în schimb, ca proiectul pe care Ministerul Mediului împreună cu partenerii l-au depus pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare să fie eligibil, astfel încât 10 milioane de euro să-i putem folosi şi pentru a putea construi un nou aşezământ pentru urşii pe care dorim, atunci când luăm dintr-un loc, să putem să îi ducem într-un loc în care toată lumea să aibă grijă de ei”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a atras atenția asupra noului trend apărut în România, în care oamenii se apropie periculos de mult și le dau mâncare urșilor.

„În acelaşi timp, în acel program avem şi un program de informare şi educare a populaţiei, despre cum trebuie să procedeze omul în momentul în care se întâlneşte cu un urs. Măsuri pe care trebuie să le implementăm pentru că tocmai vorbim despre modul în care ne afectează schimbările climatice și, nu în ultimul rând, așa cum îmi doresc, ursul, care într-adevăr este specie protejată, să avem grijă de el, dar ne dorim foarte mult ca omul să nu mai fie atacat de urs şi îmi doresc să nu mai văd oameni care se duc şi, prin diverse tentative, să ațâțe ursul, pentru că nu este normal”, a adăugat ministrul Mediului.

Gavrilescu spune că e o urgență și va face demersuri pentru înființarea unui grup de lucru între ministere.

Copy Center TMF
Bilka
Salco

„În același timp, o să trebuiască foarte repede să ne întâlnim într-un cadru extraordinar de mare, într-un grup de lucru și cu alte ministere – și eu consider că este chiar o situație de urgență pentru România, pentru că urşii s-au înmulţit foarte, foarte mult. Știţi foarte bine că o ursoaică se înmulţea o dată la doi ani, acum au început să producă şi câte doi-trei ursuleţi pe an. Acest lucru înseamnă într-adevăr că efectul schimbărilor climatice se vede și în zona aceasta – a carnivorei mari urs și, bineînțeles, și pentru lupi – să putem să vedem ce facem cu cota aceasta de intervenție, să stabilim odată pentru todeauna ceea ce trebuie să facem în fiecare an”, a mai spus ministrul.

Ordinul de intervenție pentru carnivorele mari a fost „cu foarte mult subțiat”, anul acesta, pentru ca procedura să fie mult mai ușoară și rapidă când ministrul vrea să emită un ordin pentru o cotă de intervenție, potrivit Grațielei Gavrilescu.

Un ordin pus în dezbatere publică, luna trecută, prevedea vânarea a 140 de urși, față de 150 anunțați acum, și 94 de lupi pe teritoriul țării.

Referindu-se la măsurile care ar trebui luate pentru ca urşii să nu mai coboare în localităţi, Gavrilescu declara în iulie 2018 că, dacă va fi nevoie, nu îi va fi teamă să semneze un ordin de ministru privind vânătoarea lor.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie