70% dintre români cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită

foto: eprimar.ro

Aproape 70% dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, proporţia celor care consideră bună direcţia în care se îndreaptă ţara fiind de 21,1%, iar 9,5% nu ştiu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte evoluţia pe care o va avea economia României în următoarea perioadă, 43,6% consideră că aceasta va fi negativă, 32,5% cred că va stagna şi doar 15,6% mizează pe o evoluţie pozitivă. 8,3% nu ştiu sau nu răspund, relevă datele unui sondaj de opinie naţional realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Conform analizei socio-demografice realizate de INSCOP, cred că economia va avea o evoluţie negativă mai ales: persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu studii superioare, angajaţii la privat.

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mare, cei care nu utilizează reţelele sociale sunt de părere, într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei, că în următoarea perioadă economia României va avea o evoluţie pozitivă.

Situația financiară a familiei

Doar 16,7% dintre cei chestionaţi afirmă că situaţia financiară a familiei este mai bună decât în urmă cu un an, iar 41,4% spun că este mai proastă decât în urmă cu un an. 40,4% declară că situaţia financiară a familiei este la fel ca acum un an.

Potrivit analizei socio-demografice, declară că, faţă de acum 1 an, situaţia financiară a familiei lor este în prezent mai bună mai ales: tinerii sub 30 de ani, locuitorii din Bucureşti.

Persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urban mare şi regiunea Nord Vest apreciază într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că situaţia financiară a familiei lor este în prezent la fel faţă de acum 1 an.

Narin
Dentistry Tour - dr. Monica Paler
Demgy
Florian Shaorma
JTTI
Spalatoria GPC
Belvedere - revelion 2023
Cabinet ORL

Iar mai proastă o consideră în special persoanele peste 45 de ani, cu educaţie primară, inactivi pasivi, locuitorii din rural sau urbanul mic, cei cu un venit redus.

La întrebarea „Cum credeţi ca va fi situaţia financiară a familiei dvs în următoarele 12 luni?”, 42,3% au răspuns că va fi la fel, 29,1% cred că va fi mai proastă, iar 22,7% mizează pe o situaţie mai bună.

Îngrijorările românilor

Întrebați care este principala problemă care îi îngrijorează, răspunsurile au fost următoarele:

  • 26,9% – starea de sănătate proprie şi a familiei
  • 19,7% – creşterea preţurilor
  • 19,5% – corupție
  • 12,6% – starea sistemului de educaţie
  • 9,7% – războiul din Ucraina
  • 7,4% – lipsa locurilor de muncă
  • 1,8% – starea infrastructurii

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Volumul eşantionului simplu, stratificat, fiind de 1.550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.


Apreciază
Distribuie