Drepturile copilului sunt Lege

Asociaţia Catharsis Braşov, iniţiator al Proiectului de schimbare a Legii Adopţiei în vigoare, împreună cu 32 de ONG-uri care au susţinut acest Proiect, au participat joi, 4 aprilie 2013, în Senatul României, la dezbaterea publică cu tema: „Drepturile copilului sunt Lege”.
Întâlnirea la nivel parlamentar a fost demarată de către senatorul Sebastian Grapă, care îşi asumă iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii adopţiei din România.
La dezbatere au participat parlamentari, secretari de stat, reprezentanţi ai ONG-urilor, jurişti, asistenţi sociali, părinţi adoptivi, familii care aşteaptă să adopte, asistenți maternali, copii şi tineri victime ale Legii Adopţiei în vigoare. Toţi s-au declarat de acord cu necesitatea unei legi clare, corecte, cu proceduri juridice care să fie cu adevărat în interesul copiilor abandonaţi.
Asociaţia Catharsis a prezentat argumente de neconstituţionalitate a unor articole din Legea care fac imposibilă adopţia copiilor de etnie romă, a celor cu dizabilităţi sau cu vârsta de peste cinci ani.
Tinerii prezenţi la dezbatere au povestit despre traumele instituţionalizării, care le-a marcat viaţa. Ei se consideră victime ale unei Legi nedrepte, o lege care i-a condamnat la o viaţă fără familie, fără demnitate, fără şansa la o viață normală.
Noutăţile proiectului de lege prevăd: prioritate cuvenită copilului abandonat fără posibilităţi de reintegrare în familia naturală; o procedură juridică simplă, clară şi concisă pentru familiile care doresc să adopte, transparenţă si celeritate pe parcursul întregii proceduri de adopție; alternativă la adopţia internă – adopţia intracomunitară/internaţională; dezvoltarea reală de parteneriate publice – private în procedura adopţiei; responsabilizarea autorităţilor publice, respectiv a Comisiei pentru Protecţia Copilului, precum şi a ONG-urilor acreditate în condiţiile legii.
La finalul întâlnirii, senatorul Grapă a subliniat faptul că, prioritatea sa în mandatul actual este o Lege a Adopţiei care să realizeze interesul superior al copilului abandonat.

Monumente funerare
Agromar
Amanet King Onix
Brutaria Dragus

Apreciază
Distribuie