S-a votat. Aleșii locali primesc pensii speciale

Este oficial, primarii și viceprimarii sunt speciali. La fel și președinții și vicepreședinții consiliilor judeţene.

Aleșii locali vor primii pensii speciale la încetarea mandatelor, suportate din bugetul de stat, care se vor cumula cu alte pensii. Camera Deputaților a făcut posibil acest lucru, după ce a adoptat proiectul de lege privind Codul administrativ, luni, fiind for decizional. Au fost 175 de voturi pentru, 33 împotrivă și 15 abțineri.

Pensia specială va fi acordată în limita a trei mandate, de absolut toți cei care au fost aleși după anul 1992. La salariul de 17.100 de lei al unui primar de municipiu reşedinţă de judeţ, suplimentul la pensie va fi de 3.283 de lei după un mandat. 6.566 de lei pentru două mandate și 9.849 de lei pentru trei mandate, calcule în baza algortimului în care se calculează aceste pensii.

Un primar de comună cu până la 3.000 locuitori și un salariu de 7.600 de lei, va primi de 1.460 de lei. Suma crește la 2.918 lei, după două mandate, și la 4.377 de lei pentru trei mandate.

Monumente funerare
Agromar
Primaria Soars - Pasti 2024

Pensiile speciale vin după ce, în iulie anul trecut, aleşii şi-au majorat veniturile lunare cu 30%. În plus, aceștia pot deveni afaceriști cu acte în regulă de acum. O altă modificare în proiectului adoptat de deputați, le permite să fie persoane fizice autorizate (PFA).

USR a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională a României.


Apreciază
Distribuie