Lolele, fugărite din nou pe străzile din Cincu

foto: Fred Fiedler‎/Großschenker

Iarna şi spiritele rele vor fi alungate, sâmbătă, la Cincu, unde va avea loc Fuga Lolelor. Obiceiul săsesc, vechi de 330 de ani și reînviat în 2017, se va desfășura în centrul comunei, începând cu ora 10.00.

Lolele, conduse de un tractor alegoric pe care se află „Tribunalul nebunilor”, vor fugi pe străzi șase ore. Timp în care vor cânta într-o „judecată” simbolică pățaniile hazlii de peste an ale oamenilor din Cincu. Ritualul se desfășoară într-un zgomot infernal de tălăngi, care sunt legate de mijloc, și bice săsești din piele împletită meșteșugit.

Lolele sunt personaje mascate înfricoșătoare, cu un costum făcut din cârpe negre, cu o mască pictată care nu lasă să se vadă purtătorul ei și cozi drăcești împletite din cânepă. Sătenii îi vor întâmpina pe participanți cu gogoși calde și rachiu, pentru a răsplăti cât mai generos prosperitatea și purificarea pe care o aduc la poartă.

Monumente funerare
curatare tapiterie
Agromar
Sezar Forest - soferi profesionisti

Obiceiul este strâns legat de tradiţia breslelor meşteşugăreşti transilvănene. Lada de breaslă, care conținea banii și secretele profesionale era transferată la începutul fiecărui an către starostele nou ales al fiecărei bresle. Se constituia o procesiune de însoțire a lăzii care era „păzită” de lole, niște personaje provenite din tradiția păgână cu rol de protecție și purificare.

Evenimentul este organizat de comunitatea din Cincu, coordonată de Mihai Gottschling Jr., Mihai Gottschling Sr., Monica și Martin Mertensacker, Marlene Stanciu și Alex Herberth, Helmuth Zink Jr, Uwe Boghian, cu sprijinul HOG Großschenk, Asociației Soxen, a Primăriei și Poliției din Cincu.


Apreciază
Distribuie