Informare de caniculă emisă de ANM

foto: Liviu Ardelean

Meteorologii au emis o informare de caniculă, pentru astăzi și mâine. Direcția de Sănătate Publică Brașov transmite o serie de măsuri preventive pentru cetățeni.

Sunt anunțate temperaturi de 34 … 37 de grade Celsius în cea mai mare parte a țării.

Disconfortul va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Vremea va fi călduroasă astăzi în cea mai mare parte a țării, local caniculară după-amiaza, inclusiv în sud-vestul și centrul Transilvaniei. Temperaturile maxime se vor incadra, în general, între 34 și 37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Mâine, vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat în cea mai mare parte a țării. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, iar în zonele de câmpie și podiș se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade.

Meteorologii mai anunță că instabilitatea atmosferică se va accentua începând de marți după-amiază și vremea se va răcori – la început în regiunile nordice, iar de miercuri în toată țara.

Recomandările Direcției de Sănătate Publică Brașov

Ca urmare a avertizarilor meteorologice ale ANM pentru perioada urmatoare, cu înregistrarea de temperaturi crescute peste 35 grade C, reamintim populaţiei recomandările în vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi crescute.

Recomandări  pentru populaţia generală :

–        evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

–       daca este absolut necesara expunerea la soare la orele amiezii, purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

–        pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

–        beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute; 

–        consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apa;

–        Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

–        evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

–        evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) ; atentionam persoanele din mediul rural sa evite pe cit posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11-17 . Aceste activitati se vor desfasura in afara acestui interval orar iar in  momentul deplasarii catre locul de prestare a activitatii agricole se va avea in vedere asigurarea apei potabile.

–        aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

–        păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. 

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe: 

–        inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

–        tineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. 

–        deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

–        stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.

–        inchideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

–        dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

–        ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

Recomandări  pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor 

o   Pentru sugari şi copiii mici:

Primaria Soars - Pasti 2024
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Demgy

–        realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.

–        sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin  introducerea de alimente noi în această perioadă.

–        se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicit.

–        copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale commode.

–        nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu caciuliţă sau pălăriuţă pe cap.

–        copiii vor primi apă plată sau apa cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.

–        mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o  igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală.

–        la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.    

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice: 

–        creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

–        hidratare corespunzatoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.

–        alimentaţia va  fi predominat din legume şi fructe proaspete .

–        se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.

–        este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei

–        se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie .

–        persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

–        menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi. 

Obligaţiile angajatorilor prevazute de OUG 99/2000 :

„În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A.Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a)reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b)asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c)alternarea efortului dinamic cu cel static;

d)alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

  1. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a)asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b)asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c)asigurarea de duşuri.”


Apreciază
Distribuie