Suspiciune de pestă porcină africană în județul Brașov

Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale din județul Brașov au fost convocați într-o ședință marți, 21 ianuarie, ca urmare a apariției suspiciunii de pestă porcină africană într-o gospodărie din localitatea Măieruș.

Potrivit informațiilor prezentate de Dorin Enache, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, proprietarul a anunțat medicul veterinar că în gospodăria sa a avortat o scroafă. După verificări la fața locului, medicul veterinar a informat DSVSA Brașov.

„S-a procedat la recoltarea unei probe de sânge, care a fost dirijată la Laboratorul DSVSA Brașov pentru analiză în direcția pestei porcine africane. În urma examenului de laborator, există suspiciunea de pestă porcină africană, urmând a se trimite probele la IDSA București, pentru confirmarea sau infirmarea bolii. În gospodăria respectivă s-a procedat la uciderea animalului și efectuarea examenului anatomo-patologic cu recoltare de probe pentru analize de laborator. Cadavrul a fost dezinfectat și îngropat, de asemenea s-a procedat la curățenia mecanică a adăpostului și dezinfecția acestuia, precum și a dejecțiilor rezultate”, a declarat directorul DSVSA Brașov.

În urma suspiciunii diagnosticului de pestă porcină africană, DSVSA Brașov a stabilit în jurul focarului o zonă de protecție cu o rază de cel puțin 3 km, înscrisă în zona de supraveghere cu raza de 10 km.

Zona de protecție cuprinde localitățile Măieruș și Arini din județul Brașov.

curatare tapiterie
Victoria Federal IFN
Agromar
Monumente funerare

Zona de supraveghere cuprinde localitățile: Rotbav, Colonia Reconstrucția, Cutuș, Apața din județul Brașov iar din județul Covasna: Aita Mare, Aita Medie, Belin, Belin Vale, Iarăș și Hăghig.

 

foto: dcnews.ro


Apreciază
Distribuie