Abuzurile băncilor nu pot fi contestate

Băncile nu pot fi date în instanţă pentru abuzurile din contractele de împrumuturi, cel puţin până la jumătatea anului în curs. Codul Civil trebuia să prevadă posibilitatea anulării unor clauze din contractele clienţilor cu băncile. Măsura nu a fost adoptată pentru că băncile ar fi înregistrat pierderi uriaşe şi nu există nici un studiu de impact în această direcţie.

S-a luat hotărârea ca autorităţile, bancherii şi juriştii să ajungă la un consens până la mijlocul acestui an. După adoptarea actului normativ, clienţii băncilor pot reclama instanţelor abuzuri din contracte, cum ar fi:

– caracterul abuziv al clauzelor cu privire la comisionul de risc;

– comisionul de administrare garanţii;

– comision de neutilizare;

Florian Shaorma
Firma servicii renovare
Demgy
Reno Depo
Sumi Agro - Mospilan

– clauze referitore la alegerea societăţii de asigurări;

– clauze cu privire la scadenţa anticipată.

Cele mai abuzive clauze din contractele de împrumuturi sunt condiţiile speciale prin care banca îşi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară şi cele referitoare la obligaţia împrumutatului de a achita eventualele sume datorate ca urmare a ajustării dobânzii de către bancă şi modificare automată a graficului de rambursare ca urmare a ajustării ratei dobânzii.


Apreciază
Distribuie