ACŢIONEAZĂ, REACŢIONEAZĂ, DECIDE!

Alegeri pentru Parlamentul European – 25 mai 2014

Pentru prima dată în istoria UE, rezultatul alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European va determina cine va conduce Comisia Europeană, organul executiv al UE. Candidaţii pentru celelalte portofolii ale Comisiei vor trebui şi ei să treacă printr-o fază dură de verificare înainte de a-şi prelua funcţia.

Odată stabilită componenţa Comisiei, deputații se pot apleca asupra atribuțiilor principale care le revin: elaborarea de legi care influențează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni, precum și stabilirea bugetului anual al UE, competențe pe care le împarte cu Consiliul de Miniștri (ai celor 28 de guverne naționale din cadrul UE) într-un mod asemănător unui sistem bicameral. De asemenea, Parlamentul are competențe de supraveghere și control asupra celorlalte instituții UE: el monitorizează modul în care instituțiile își desfășoară activitatea și felul cum cheltuie acestea banii contribuabililor. Nu în ultimul rând, Parlamentul acționează ca o cutie de rezonanță pentru preocupările cetățenilor și poate propune teme noi pe agenda politică europeană.

Iată o scurtă prezentare a competențelor și a responsabilităților Parlamentului:

Competenţa legislativă

Competenţa bugetară

Competențe de supraveghere și control democratic

JTTI
Isoplus Special - Pasti
Sezar Forest - soferi profesionisti
Logiscool
Florian Shaorma - Pasti
curatare tapiterie
Royall Security
Victoria Federal IFN

Competențe de numire

Controlul parlamentar asupra Băncii Centrale Europene (BCE)

Parlamentul joacă un rol activ în elaborarea legislaţiei care are un impact asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, ca de exemplu, legislaţia privind protecţia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea şanselor, transportul, libera circulaţie a lucrătorilor, capitalurilor, mărfurilor şi serviciilor. Parlamentul şi Consiliul au, de asemenea, competenţe comune în ceea ce priveşte bugetul anual al Uniunii Europene.

De-a lungul timpului şi tratat după tratat, rolul şi competenţele Parlamentului European s-au extins considerabil, acesta devenind un actor principal al procesului de elaborare a legilor comunitare. Astăzi, Parlamentul European se impune ferm în calitatea sa de colegislator, are competenţe bugetare şi exercită un control democratic asupra tuturor instituţiilor europene.

500 de milioane de cetăţeni europeni sunt aşteptaţi la vot. În premieră, cetăţenii europeni vor alege nu doar cei 751 de eurodeputaţi, ci şi în mod direct persoana care va conduce Comisia Europeană în următorii cinci ani, dintre candidaţii pe care îi vor nominaliza partidele politice europene.

Un material furnizat de Centrul Europe Direct Făgăraş


Apreciază
Distribuie