Amenzi de 3.000 lei pentru bicicliști și pietoni

foto: adac.de

Pentru menţinerea siguranţei rutiere, poliţiştii braşoveni i-au luat în vizor și pe bicicliști, respectiv pe pietoni. Acțiunea s-a desfășurat pe raza întregului județ, miercuri, 6 noiembrie.

Aproape 100 de polițiști au constatat și au aplicat aproximativ 180 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, peste 120 le-au primit pietonii, cei mai mulți pentru traversarea neregulamentară a unui drumul public, după cum se menționează într-un buletin de presă al Inspectoratului de Poliție Brașov (IPJ).

Bicicliștii, pe de altă parte, au primit amenzi pentru lipsa vestei reflectorizante, traversarea drumului public pe trecerile pentru pietoni, în timp ce se aflau pe bicicletă, conducere fără a ține ambele mâini pe ghidon, defecțiuni tehnice și conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Valoarea totală a amenzilor a fost de aproximativ 3.000 lei.

Polițiștii din cadrul IPJ Brașov vin cu următoarele recomandări pentru biciclişti:

Reno Depo
Proaspat Alb
Mobila SH
JTTI
Demgy
Sezar Forest - soferi profesionisti
Florian Shaorma
  • Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, orice persoană trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, să cunoască regulile de circulație și să fie echipat corespunzător.
  • Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în față, lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant).
  • Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, biciclistul trebuie să reducă viteza, să se asigure temeinic și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.
  • Bicicliştii sunt, de asemenea, sfătuiţi să circule cât mai aproape de marginea din partea dreaptă a drumului, iar atunci când se deplasează în grup, se circule pe un singur rând, în coloană. Totodată, aceştia nu trebuie să circule cu bicicletele în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice.
  • Biciclistul trebuie întotdeauna să poarte cască de protecție. Aceasta îi poate salva viața. Circulând cu bicicleta, biciclistul nu are voie să se agațe de vehicule aflate în mers şi să nu transporte pe bicicletă altă persoană.

Recomandări ale poliţiştilor rutieri pentru pietoni:

  • Pietonii sunt sfătuiţi să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.
  • De asemenea, pietonilor li se recomandă: să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens); să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat; să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.
  • Totodată, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe pietoni ca, pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili; să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

 

 

foto: adac.de


Apreciază
Distribuie