Ansamblul de la Şinca Nouă a participat la un Festival Internaţional de Folclor în oraşul german Erfurt

Dansatorii de la Şinca Nouă au petrecut câteva zile în buricul Germaniei.

Ei au participat, în frunte cu cel mai bun dansator al satului – primarul, la un festival folcloric internaţional organizat la Erfurt (aflat la 85 km de centrul georgrafic al Germaniei), de la care s-au întors marţea trecută.

Festivalul, care s-a numit ,,Danetzare”, a fost pus la cale de Consiliul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF). La ediţia de anul acesta a fost invitată şi România, prin Ansamblul de la Şinca Nouă.

,,Au participat zece ţări: Germania, Norvegia, Belgia, Statele Unite ale Americii, Indonezia, Taiwan, Ucraina, Georgia, Serbia şi România. Nu a fost un festival-concurs. De altfel ar fi fost foarte greu de făcut comparaţie între un ansamblu european şi cel din Taiwan, de pildă. Ansamblul de la Şinca Nouă este în Liga Campionilor, ca să spunem aşa, motiv pentru care suntem invitaţi la tot felul de festivaluri folclorice. De exemplu, la 1 august vom reprezenta România în Portugalia, la un eveniment similar. În deplasarea de la Erfurt am fost 34 de persoane. Am fost acolo cu autocarul pe care l-a cumpărat Primăria pentru cele trei ansambluri ale comunei, de dans, de cor şi de fanfară”, a declarat edilul Dumitru Flucuş.

La Erfurt şincanii au dansat în toate zilele de festival. Au avut diverse programe, de la 7 la 50 de minute, şi diverse scene pe care să-şi demonstreze talentul de dansatori desăvârşiţi.

Amanet King Onix
Monumente funerare
Florian Shaorma
JTTI

La finalul Festivalului, toate cele zece ţări au dat un spectacol de gală în clădirea Operei din Erfurt.

Nemţii le-au oferit echipajelor din cele 10 state condiţii hoteliere de excepţie. Edilul Flucuş are în intenţie ca în următorii ani să organizeze un festival internaţional de folclor în comuna Şinca Nouă, dar nu înainte de a găsi soluţii de cazare, masă şi scenă, care să-i poată mulţumi şi pe cei mai mofturoşi dintre participanţi. A fost la atâtea festivaluri, încât ştie că e greu de rivalizat cu evenimente cu buget mare din oraşe celebre. Ultimul, cel de la Erfurt, s-a desfăşurat într-unul dintre cele mai frumoase şi mai vechi oraşe germane, cu atracţii medievale la tot pasul, supranumit azi ,,Oraşul Florilor”.

 

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie