Astăzi are loc “Noaptea Muzeelor”

Noaptea Muzeelor este un eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Cu ocazia acestui eveniment, numeroase muzee își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În 1999, manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor”, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică.

În 2001, evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005, acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă.

„Noaptea Muzeelor” este organizată în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor.

Reno Depo
Agromar
Firma servicii renovare
Amanet King Onix

De 11 ani, publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa Noaptea Muzeelor.

Pentru a facilita accesul la programul Nopții Muzeelor, a fost dezvoltată pentru dispozitivele inteligente Aplicaţia Noaptea Muzeelor România.Disponibilă în română și în engleză, aplicația pune la dispoziție inclusiv harta  muzeelor și clasificarea lor pe judeţe.

(sursa: Wikipedia, noapteamuzeelor.ro)

Şi muzeul ,,Valer Literat” din Cetatea Făgăraş îşi deschide astăzi porţile pentru vizitatori. Publicul este aşteptat între orele 17-23 să viziteze gratuit muzeul.


Apreciază
Distribuie