Astăzi ne alegem senatorii şi deputaţii

Peste 18 milioane de cetăţeni români îşi pot exprima astăzi votul şi îşi pot alege reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani. Conform Constituției, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării. Parlamentul este alcătuit din două camere: Camera Deputaților și Senat.

Secţiile de vot sunt deschise duminică, 11 decembrie 2016,  între orele 7.00 și 21.00.

Astăzi alegem 326 de deputaţi, dintre care 18 ai minorităţilor, şi 134 de senatori. În circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării vor fi aleşi 2 senatori şi 4 deputaţi. Viitorul Parlament va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012.

La acest scrutin s-a revenit la votul pe liste de partid, fiind totodată introdus şi votul prin corespondenţă în Diaspora. Aşadar, alegătorii votează partidul şi lista propusă de partid.

Ordinea pe listă este fixă și candidații ajung în Parlament conform poziției pe listă și în funcție de procentul de voturi pe care partidul l-a obținut la nivel județean și național.

Ca o premieră, activitatea în secţiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00 când se închid secţiile şi până ce toţi membrii părăsesc secţia.

Fantanita Craiesei
Second hand & outlet
Demgy
Spalatoria GPC
Mogaldea Therapy
Amanet King Onix
Cabinet ORL

Potrivit autorităţilor, actualul scrutin este informatizat complet. Faţă de alegerile din iunie, toate procesele verbale, completate electronic, vor fi publicate automat de sistem, începând cu ora 12.00 noaptea, fără intervenţie umană.

Persoanele care în ziua votului se află în localitatea de domiciliu sau de reședință, pot vota doar la secția de votare unde sunt arondate (adresa secției de votare aici)

Dacă în ziua votului sunteţi în altă localitate, dar în același județ unde aveţi domiciliul sau reședința, atunci puteţi vota la orice secție de votare din localitatea în care vă aflaţi.

Dacă în ziua votului vă aflaţi în alt județ decât acela în care aveţi domiciliul sau reședința, NU puteţi vota.

Cele mai multe secţii de votare din afara ţării sunt organizate în Italia (73), Spania (53), Republica Moldova (35), SUA (31), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (21), Franţa (16), Germania (15), Belgia (9) şi în Canada (8).


Apreciază
Distribuie