30 ianuarie, sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi

Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gura de Aur sunt sărbătoriţi împreună la finalul lunii ianuarie. Deși în calendarul religios fiecare este pomenit separat această lună, Biserica îi prăznuieşte împreună, pe 30 ianuarie, pentru a le descoperi creștinilor că nu este unul mai mare decât altul.

O singură Biserică din Ţara Făgăraşului are hramul „Sf. Trei Ierarhi”, şi anume cea din Combinat.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este o sărbătoare a comuniunii, este ziua închinată celor mai importanţi episcopi şi dascăli ai învăţăturii ortodoxe din secolul al IV-lea creştin.

Sfântul Vasile cel Mare a lăsat în biserică o Sfântă Liturghie care se serbează de 10 ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în Joia Patimilor, în ajunul Sfintelor Paşti, al Crăciunului şi Bobotezei, şi pe 1 ianuarie, ziua de pomenire a Sfântului Vasile.

Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) a legat o prietenie atât de strânsa cu Sfântul Vasile cel Mare, încât se spunea despre ei că „sunt două trupuri, însă un singur suflet”.

Moveos_2
Monumente funerare
Husqvarna

Sfântul Ioan Gura de Aur sau Ioan Hrisostom a adunat într-un formular actele cultice şi rugăciunile şi a dat naştere Liturghiei care îi poartă numele şi care este cel mai des folosită.

 

sursa: crestinortodox.ro


Apreciază
Distribuie