Aşteptăm mieii de la producători

Piata agroalimentaraDeşi mai sunt doar cinci zile până la sărbătoarea pascală, mieii lipsesc din piaţă chiar şi azi, 30 aprilie. Ciobanii nu se grăbesc să vină cu miei, deşi locul special amenajat de administraţia pieţei din Făgăraş este pregătit încă de la începutul săptămânii, după cum spune şeful Pieţei, Bodgan Ungureanu.

În schimb, mai toate supermarketurile s-au aprovizionat din timp cu carne de miel, dar şi preţurile sunt pe măsură. Făgărăşenii speră însă să găsească în piaţă carne ceva mai ieftină, direct de la producător, şi aşteaptă sfârşitul de săptămână pentru a-şi face cumpărăturile.

Ciobanii din zonă promit că vin anul acesta cu o ofertă bogată de miei şi la preţuri comparabile cu cele de anul trecut. „Preţurile însă se vor face în piaţă, dar nu vor sări de 13 lei pe kilogram în viu şi între 20 şi 25 de lei în carcasă. Deşi am avut ceva exporturi în primele trei luni din acest an, am pierdut o piaţă importantă, cea a Turciei, pentru că ne-au fost interzise exporturile, dar şi tranzitul prin această ţară şi nu ne-am putut îndrepta spre alte ţări”, a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România „Romovis”, Ion Câmpeanu.

Piata agroalimentara3Sfaturi pentru cumpărători

Reprezentanţii autorităţii sanitar-veterinare recomandă să fiţi foarte atenţi când cumpăraţi carnea de miel. Aceasta nu ar trebui să fie prea roşie, iar grăsimea să fie albă. Carnea trebuie să fie elastică şi să nu prezinte mucilagii la suprafaţă.

Benzinaria Recea - Pasti 2024
Primaria Soars - Pasti 2024
Moveos
Isoplus Special - Pasti

Verificaţi ca mielul să aibă cap şi copite, astfel veţi putea face diferenţa între miel şi orice alt animal.

Nu vă bazaţi pe canea comercializată la marginea drumului sau de la vânzători neautorizaţi, pentru că o veţi face pe riscul dumneavoastră.

Cumpăraţi miel de peste 10 kilograme. Dacă e foarte mic, atunci carnea lui e indigestă şi periculoasă pentru cei care suferă de gută.

Mielul românesc are ştampila rotundă, pe care scrie: sus – „ROMÂNIA”; în centru – indicativul judeţului, numărul de autorizare al unităţii; numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii; jos „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR”. Dacă mielul provine din UE, ştampila este ovală.

alexandru.socaciu@bunaziuafagaras.info


Apreciază
Distribuie