Ateliere gratuite pentru liceenii din Țara Făgărașului

Adolescenții din Țara Făgărașului interesați de fotografie, istorie și noile tehnologii sunt invitați să se înscrie pentru a participa la ateliere online gratuite în care vor descoperi povești din Țara Făgărașului cu ajutorul fotografiilor vechi și a altor documente vizuale.

„FotoPovești din Țara Făgărașului” este un proiect derulat de Asociația Renascendis, prin Arhiva de Fotografie, finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin Fondul Științescu Țara Făgărașului.

Zece liceeni vor fi selectați pentru a se implica în procesul creării de material digital cu care vor construi o expoziție virtuală în cadrul acestui proiect. Înscrierile se fac până pe 21 octombrie 2020, completând acest formular: https://forms.gle/LxY2kZ1PUoh45z537

Cum putem confecționa o cameră obscură cu materiale disponibile în orice casă? Ce elemente de chimie implică tehnicile fotografice utilizate de fotografii din Țara Făgărașului în trecut? Cum arată harta atelierelor fotografice dispărute din Făgăraș? Care era relația comunităților locale din Țara Făgărașului cu fotografia? Care este procesul de documentare din spatele unui demers expozițional științific? Acestea sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul proiectului FotoPovești din Țara Făgărașului, care îmbină noțiuni de chimie, fizică, optică, conservare, restaurare, digitalizare, muzeologie și IT”, se arată în comunicatul de presă al organizatorilor.

În perioada 22 octombrie – 4 decembrie 2020 au loc șase întâlniri (online dar și fizic, în condiții de siguranță), în care organizatorii și participanții vor descifra imagini, vor discuta despre arhitectură, modă, oameni și locuri din Țara Făgărașului. De asemenea, tinerii vor afla, prin activități practice, cum tehnologia de azi și științele ajută la păstrarea poveștilor vizuale de ieri și vor concepe împreună o expoziție virtuală.

TMF Copy Center
Monumente funerare
RMN Diagnostica

Prima întâlnire are loc joi, 22 octombrie 2020, ora 16:00, la sediul Fundației Comunitare Țara Făgărașului (bd. Unirii nr. 1 C, Făgăraș), în care adolescenții vor învăța să digitalizeze corect materiale fotografice vechi (fotografii, negative, filme, clișee).

Întâlnirea va avea loc respectând măsurile obligatorii de siguranță binecunoscute: purtarea măștilor și mănușilor, igienizarea mâinilor și a spațiului de lucru, distanțare.

Organizatorii au anunțat că următoarele întâlniri se vor desfășura online.

Printre temele abordate:

  • Făgărașul de altădată: topografii dispărute/ modificate;
  • Cine au fost și unde au lucrat fotografii de altădată ai Făgărașului;
  • Confecționăm o cameră obscură cu ce materiale avem prin casă;
  • Tehnici și procedee fotografice de pe vremea bunicilor și străbunicilor;
  • Construim împreună o expoziție virtuală la care participanții pot contribui cu propriile fotografii și povești de familie.


Apreciază
Distribuie