Bine de știut! Cum procedăm dacă avem simptome COVID-19

Direcția de Sănătate (DSP) Brașov a publicat câteva precizări atât privind măsurile pe care trebuie să le ia o persoană care prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2, cât și în ceea ce privește obligațiile de izolare și carantinare.

Persoanele bolnave, cu simptome, trebuie să se adreseze medicului de familie. Solicitarea pentru testare la domiciliu se face doar de către medicul de familie, după ce consultă pacientul fizic sau telefonic.

DSP și Serviciul de Ambulanță nu fac programări pentru testare!

Persoanele testate pozitiv, cu test rapid sau RT-PCR, intră obligatoriu în izolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. Nu există excepții pentru ieșirea din izolare a persoanelor pozitive sub nici un motiv, subliniază DSP Brașov.

Tot medicul de familie monitorizează persoanele infectate, prescrie tratamentul necesar și, la final, eliberează concediul medical pe baza rezultatului pozitiv la testul efectuat la intrarea în izolare.

Atenție! DSP nu acordă decizii de izolare pentru persoanele pozitive.

În caz de urgență medicală, pacientul sau membrii familiei trebuie să solicită serviciul 112.

La sfârșitul perioadei de izolare de 14 zile, dacă persoana nu prezintă simptome, iese din izolare fără repetarea testului și fără alt document de la DSP sau medicul de familie.

Contacții declarați de persoanele pozitive intră în carantină la domiciliu 14 zile, de la data contactului. Ei vor primi decizii de carantinare de la DSP și pe baza acestora, concediu medical de la medicul de familie, la sfârșitul perioadei de carantină.

Contacții nu sunt testați în mod automat iar la sfârșitul perioadei ies din carantină fără alte teste sau documente suplimentare.

Din Bucatele Cetatii - angajari
Monumente funerare
TMF Copy Center
Amanet King Onix

Persoanele aflate în carantină NU pot ieși în ziua a 11-a, după un test efectuat în ziua a 8-a. Procedura de solicitare a unei derogări de la măsura de carantină poate fi consultată aici: https://dspbv.ro/carantinare/ .

Persoanele carantinate sunt rugate să nu solicite, în mod inutil, derogări pentru diverse motive care nu sunt prevăzute în lege!

În cazul în care o persoană are suspiciuni că este infectată, se poate adresa unui centru de recoltare (https://dspbv.ro/puncte-testare-covid/) sau poate opta pentru un centru de testare cu plată. Deplasarea la centrele de testare trebuie să se facă cu respectarea normelor de protecție bine cunoscute.

Persoanele vaccinate care sunt contacți NU intra în carantină (vaccinare cu schema completă= 2 doze + 10 zile sau 1 doză Johnson&Johnson).

Studenții se vor adresa pentru orice probleme legate de Covid-19 medicului de familie din județul Brașov sau medicului de la Policlinica Studențească, în cazul în care nu sunt din județ.

Persoanele cu cărți de identitate din alte județe, dar care locuiesc în județul Brașov și nu și-au clarificat situația legată de medicul de familie, trebuie să se înscrie la un medic de familie din județul Brașov!

Certificatul digital (verde) de vaccinare sau de trecere prin boală se poate descărca din platforma https://certificat-covid.gov.ro/ doar de către utilizatori înregistrați. Certificatul de boală se poate genera doar daca persoana a avut un test pozitiv oficial înregistrat în Coronaforms în ultimele 6 luni.

DSP nu poate genera acest certificat din alt cont.


Apreciază
Distribuie