Biserica Evanghelică de la Cincu, reparaţii după 5 secole

A doua mare reparaţie capitală a Bisericii fortificate de la Cincu este programată să aibă loc în 2016, după 500 de ani de la prima reabilitare majoră. Cu cinci secole în urmă, în jurul anilor 1500, Biserica Evanghelică de la Cincu a suferit o transformare radicală. S-a lucrat la ea neîntrerupt 22 de ani, astfel încât lăcaşul de cult a fost etajat şi adus în forma pe care îl are astăzi. Timp de cinci secole aici s-au realizat apoi numai reparaţii minore.

Acum, Consisitoriul Bisericilor Evanghelice din Transilvania, cu sediul la Sibiu, plănuieşte a doua mare reabilitare din istoria bisericii cincane.

,,Deşi lucrările sunt programate să înceapă efectiv numai în 2016, deja s-au intensificat la noi vizitele arhitecţilor, proiectanţilor, specialiştilor în diverse domenii, care vin, fotografiază, măsoară, caută fisuri, defecţiuni şi aşa mai departe. Reabilitarea va costa 300.000 de euro, dar înainte de această etapă, noi cei de la Biserică, împreună cu sponsori români şi germani şi cu ajutorul Primăriei, am strâns 7.000 de euro, sumă care era necesară pentru concepţia proiectului în sine”, explică ghidul lăcaşului de cult, Constantin Boghian.

biserica Cincu - Constantin Boghian - ghid

Boghian este cel care are cheile bisericii şi care vine de acasă atunci când se anunţă vizitatori. Un bilet de intrare costă numai 5 lei, preţ în care este inclus un tur complet până la clopotniţă şi o grozavă lecţie de istorie spusă cu de-amănuntul de ghidul locului.

Moveos
Isoplus Special - Pasti
Amanet King Onix
Primaria Soars - Pasti 2024
Benzinaria Recea - Pasti 2024

Biserica a devenit celebră prin ,,accesoriile” sale: o fântână în subsolul încăperii principale, cinci tuneluri secrete, simboluri masonice la tot pasul, temniţa matrimonială din perioada medievală datorită căreia timp de 200 de ani în Cincu nu s-a cunoscut niciun divorţ, o suită de trei orgi consecutive – fiecare cu istoria ei şi un altar baroc pe care meşterii nu au vrut să-l finalizeze pentru că nu şi-au primit cei 130 de florini din aur pe care îi ceruseră pentru lucrare.

Pe timpul lucrărilor obiectivul nu va fi închis publicului.
Anul trecut în septembrie, Gheorghe Fluieraş, un tânăr din Cincu, şi-a cerut iubita în căsătorie cu un mesaj de dimensiuni colosale postat pe turnul Bisericii Evanghelice.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie