Bucuria de a fi creştin făgărăşean

Spectacol oferit de copii la concursul organizat de Protopopiatele Ortodoxe Făgăraş I şi II! Micuţii înscrişi în concurs au prezentat nişte momente deosebite, unde poezia şi cântecul religios, patriotic şi popular au transmis nădejdea că bucuria şi frumosul românesc vor dăinui peste timp.

Concursul-spectacol „Bucuria de a fi creştin” este organizat de Patriarhia Română la nivelul întregii ţări. În zilele de 24 şi 25 aprilie s-a desfăşurat, la Făgăraş şi la Victoria, etapa locală a concursului. Toţi participanţii, nu mai puţin de 90 de copii, au fost recompensaţi cu diplome, premii şi aprecierile spectatorilor, însă doar 6 vor reprezenta Ţara Făgăraşului la următoarea etapă de la Sibiu.

Probele de concurs au constat într-un moment artistic tradiţional, patriotic sau religios, pe următoarele secţiuni: interpretarea unui cântec, recitarea unei poezii şi interpretarea unui text literar.DSC_0083

Natalia Corlean, coodonatoarea Departamentului Catehetic din cadrul Protopopiatului Făgăraş spune că „cei care vor duce tradiţia făgărăşeană la etapa mitropolitană de la Sibiu sunt Ştefan Ramba (Parohia ortodoxă „Sf. Treime” – Făgăraş I) şi Teodora Tărcuţă (Parohia ortodoxă Ucea de Jos) pentru secţiunea „cântec”; Giorgia Ganea, (Parohia ortodoxă Bucium) şi Alexandra-Maria Baiulescu (Parohia ortodoxă Victoria 2) pentru secţiunea „poezie”; Daniel Suciu (Parohia ortodoxă Şinca Nouă) şi Eliza Dodea (Parohia ortodoxă Ucea de Jos) pentru secţiunea „text”.

Printre membrii juriului care i-a selectat pe cei mai bine pregătiţi copii au fost părintele diacon Marcel Dobrea, profesoara de religie Veronica Simu, iar preşedintele juriului a fost profesoara Maria Gabor.

Aceasta din urmă a mărturist că „spectacolul-concurs de la Protopopiat a recuperat, aş putea zice, cel puţin 50 de ani de devieri de la românismul autentic şi de la tradiţia demnă şi onestă de la noi. Am simţit că s-a reînsămânţat pământul Ţării Făgăraşului cu valorile perene ale înaintaşilor noştri. Copiii au fost sinceri şi au reprezentat toate zonele Făgăraşului în portul nostru autentic. M-am simţit oarecum recompensată de amărăciunea pe care ne-o dă tuturor agresivitatea din răsturnarea de valori pe care o trăim în ultimii ani.”

Iată mai jos lista câştigătorilor de la Făgăraş, care îi include şi pe cei trei copii ce s-au calificat pentru faza mitropolitană:

Secţiunea CÂNTEC

Premiul I: Ştefan Ramba, Parohia ortodoxă „Sf. Treime” – Făgăraş I

Premiul II: Paula Buzilă, Parohia ortodoxă Şercaia

Premiul III: Sorina Suciu, Parohia ortodoxă Şinca Nouă

Menţiune: Lavinia Boeriu, Parohia ortodoxă Făgăraş-Catedrală

Flavia Macavei, Parohia ortodoxă Vad

Victoria Federal IFN
Reno Depo
Amanet King Onix
Agromar
Proaspat Alb
Monumente funerare
Florian Shaorma

Secţiunea POEZIE

Premiul I: Giorgia Ganea, Parohia ortodoxă Bucium

Premiul II: Ionuţ Streza, Parohia ortodoxă Şercaia

Premiul III: Bianca Ciolan, Parohia ortodoxă Şinca Veche

Menţiune: Cristina Budina, Parohia ortodoxă Bucium

Secţiunea TEXT

Premiul I: Daniel Suciu, Parohia ortodoxă Şinca Nouă

Premiul II: Cristian Dobrin, Parohia ortodoxă „Sf. Treime” – Făgăraş I

Premiul III: Andreea Ittu, Parohia ortodoxă Şinca Nouă

 

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie