Bujoreii de munte, în plin sezon pe toate văile Făgăraşului

Încă maxim zece zile mai rămân înfloriţi bujoreii de munte. Cei care se încumetă să urce pe crestele montane pentru a aduna florile de culoare roz o mai pot face inclusiv săptămâna viitoare, spune Thomas Bross, şeful filialei de salvamontişti de la Victoria.

Bujoreii de munte stau înforiţi 2-3 săptămâni pe an, în iunie. Anul acesta există bujorei pe muchiile Sâmbăta, Drăguş, Tărâţa, Viştişoara, Dejani şi Bâlea. Pe aceste trasee sunt poteci acesibile turiştilor.

Mai sunt câteva creste cu bujorei în zona noastră, dar accesul spre ele se poate face doar de către alipiniştii cu experienţă.

În ultima perioadă, potrivit lui Thomas Bross, cea mai mare căutare au avut-o văile Sâmbăta, Bâlea şi Muchia Drăguşului, unde în ultimele zile au urcat sute de oameni tocmai pentru a culege bujorei. Anul trecut, pe vremea bujoreilor, salvamontiştii atenţionau turiştii împotriva viperelor, care au fost observate în special la Sâmbăta. Cei de la Salvamont n-au dat încă de vipere sau de şerpi pe poteci anul acesta şi nici nu au fost sesizaţi de turişti muşcaţi.

Spalatoria GPC
Moveos
Firma servicii renovare
Amanet King Onix
Agromar
Proaspat Alb

Viperele trăiesc mai ales în golul alpin, în zone cu iarbă puţină şi stânci multe. Ele se feresc însă din calea omului şi atacă numai dacă sunt atacate.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie