Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din România, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), sub acuzații grave care includ promovarea publică a cultului unor persoane condamnate pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, precum și propagarea, în mod repetat, a unor concepții fasciste, legionare, rasiste și xenofobe.
Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul General, procurorul de caz a finalizat cercetările și a decis trimiterea în judecată a inculpatului, aflat sub măsura controlului judiciar. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 1 București, instanța competentă să judece cauza în fond.
Cinci episoade de promovare a ideologiei fasciste
Anchetatorii arată că, în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, Georgescu a desfășurat în mod repetat și sistematic activități de promovare publică a unor concepții extremiste, în baza unei rezoluții infracționale unice. Printre episoadele documentate se numără apariții publice sau declarații făcute în:
- 16 iunie 2020
- septembrie 2020
- 2 octombrie 2021
- 1 septembrie 2024
- 16 mai 2025
În aceste contexte, Georgescu a promovat idei asociate mișcării legionare, cum ar fi:
- conceptul de „regenerare națională” prin „palingeneză” – o renaștere mistico-religioasă a națiunii;
- nevoia unui lider autoritar, carismatic și „predestinat”;
- glorificarea trecutului în contrast cu prezentul, pe fundalul unei retorici victimizante și naționaliste;
- cultivarea unui ultranaționalism populist de inspirație religioasă;
- și, în mod expres, cultul personalității mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război.
Un episod considerat deosebit de grav de anchetatori s-a petrecut în 2 octombrie 2021, în Piața Universității din București, când Georgescu a ținut un discurs în cadrul unui protest anti-restricții sanitare, imitându-l aproape identic pe Ion Antonescu, inclusiv prin gesturi, intonație și utilizarea salutului legionar în fața mulțimii.
Afirmații pro-legionare și citate elogioase
În rechizitoriu se menționează că Georgescu și-a exprimat constant poziții favorabile ideologiei legionare în interviuri, postări online și declarații publice. Acesta a elogiat figuri precum Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Ion Moța, încercând să reabiliteze imaginea Mișcării Legionare și să o prezinte ca pe o alternativă legitimă în discursul public românesc contemporan.
Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au urmărit „normalizarea și revitalizarea” curentului legionar, prin prezentarea acestuia într-o lumină pozitivă, cu ignorarea caracterului său violent, xenofob și antidemocratic.
Antecedente și alte acuzații
Pe 26 februarie 2025, PICCJ anunța deja punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Georgescu pentru o serie de alte fapte, printre care:
- instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale;
- comunicarea de informații false;
- fals în declarații, în formă continuată, referitor la sursele de finanțare ale campaniei sale electorale și declarațiile de avere.
Ulterior, cercetările au fost extinse și pentru faptele legate de promovarea ideologiilor extremiste, în urma unor declarații făcute de Georgescu într-o emisiune televizată, în care a citat direct din Codreanu și Antonescu.
Controlul judiciar menținut
În iunie 2025, Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea formulată de Călin Georgescu pentru ridicarea măsurii controlului judiciar. Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că fostul candidat rămâne sub supraveghere judiciară pe durata procesului.
Procesul urmează să se desfășoare la Judecătoria Sectorului 1, fără un termen anunțat încă pentru începerea dezbaterilor în fond.
În România, promovarea publică a ideologiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe este incriminată de lege, fiind considerată un pericol pentru valorile democratice și pentru coeziunea socială. Cazul lui Călin Georgescu este unul dintre cele mai mediatizate dosare recente privind discursul extremist și încercările de reabilitare publică a unor personaje istorice condamnate pentru crime împotriva umanității.