„Caravana filmului românesc” ajunge la Părău, Veneția de Sus și Veneția de Jos

„Caravana filmului românesc” se va afla pentru prima dată în comuna Părău.

În perioada 28 – 30 iunie, „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” ajunge pentru prima dată în Comuna Părău din judeţul Braşov, cu un mănunchi de filme dedicat atât celor mai mici spectatori, cât şi părinţilor şi bunicilor lor. Anul acesta, caravana ajunge la Părău, Veneţia de Sus şi Veneţia de Jos, potrivit unui comunicat de presă.

Vineri, 28 iunie, programul demarează în forţă, la Căminul Cultural Părău, de la ora 17.00, cu proiecţia filmului muzical pentru copii “Maria Mirabela”. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe – Maria şi Mirabela -, dar şi a personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Mihai Cosntantinescu (Scăpărici) şi Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

Programul continuă, de la ora 19.00, cu recitalul umoristic “E vremea să ne întâlnim” susţinut de invitaţii speciali Vasile Muraru şi Valentina Fătu. În continuare, este programat filmul muzical “Melodii la Costineşti”, cu Horaţiu Mălăele, Vasile Muraru, George Mihăiţă şi Bogdan Stanoevici în rolurile principale. Cu ocazia proiecţiei acestui film, spectatorii vor afla care sunt aventurile prin care au trecut realizatorii acestei producţii şi modalitatea în care acest film a fost mutilat de cenzură şi, în final, interzis. Totodată, spectatorii vor putea admira expoziţia de goblenuri realizate de Ioan Bogorin.

Sâmbătă, 29 iunie, de la ora 10.00, la Căminul Cultural din Veneţia de Sus, copii şi părinţii sunt invitaţi la întâlnirea cu Lizuca şi năzdrăvanul căţeluş Patrocle, din “Dumbrava minunată”, iar de la ora 20.00, cinefilii vor avea întâlnire cu Ilie Moromete, căruia îi dă viaţă Victor Rebengiuc în celebra ecranizare “Moromeţii” a lui Stere Gulea, din anul 1988.

Programul continuă duminică, 30 iunie, la Căminul Cultura de la Veneţia de Jos unde, de la ora 17.00, este programat filmul “De-as fi Harap Alb” (regia: Ion Popescu Gopo), cu Florin Piersic în rolul principal. De la ora 20.00 va începe “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Acesta este filmul cu care Sergiu Nicolaescu ar fi vrut să debuteze în lungmetraj, dar forurile de partid ce controlau cultura nu au fost de acord, aşa că a debutat, în 1967, cu o mare producţie istorică, Dacii. Istoria apare însă şi în această peliculă lansată în cinematografe în 1980, anume luptele din primul război mondial, la care ia parte locotenentul Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan), care este însă obsedat de iubirea sa pentru o soţie (Joanna Pacula) pe care o consideră, cu intermitenţe, necredincioasă.

Scopul proiectului “Caravana filmului românesc” este acela de a promova arta cinematografică românească, de a-i omagia pe marii cineaşti români şi de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces gratuit la serile de film românesc şi de a rememora filme de referinţă.

Programul propus de “Caravana filmului românesc” la Părău se desfăşoară în cadrul proiectului “Interferenţe culturale – Părău, Braşov, 2024”, un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi co-finanţat de Primăria Comunei Părău.

Programul complet al “Caravanei filmului românesc” la Părău, în perioada 28 – 30 iunie 2024, este următorul:

CĂMINUL CULTURAL PĂRĂU
Vineri, 28 iunie, ora 17.00: MARIA MIRABELA
Regia: Ion Popescu – Gopo
Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu
muzical / 1981 / 69 min.

Expoziţie de goblenuri – IOAN BOGORIN

Vineri, 28 iunie, ora 19.00: recital VALENTINA FĂTU şi VASILE MURARU
E VREMEA SĂ NE ÎNTÂLNIM!

Vineri, 28 iunie, ora 20.00: MELODII LA COSTINEŞTI
Regia: Constantin Păun
Cu: Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Vasile Muraru, Bogdan Stanoevici
comedie / 1983 / 76 min. / AG

*

CĂMINUL CULTURAL VENEŢIA DE SUS
Sâmbătă, 29 iunie, ora 10.00: DUMBRAVA MINUNATĂ
Regia: Gheorghe Naghi
Cu: Ernest Maftei, Diana Muscă, Elena Drăgoi, Draga Olteanu Matei, Florina Cercel
fantastic / 1980 / 75 min.

Amanet King Onix
Mobila SH
Florian Shaorma
Demgy
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb

Sâmbătă, 29 iunie, ora 20.00: MOROMEŢII (1)
Regia: Stere Gulea
Cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu
drama / 1988 / 140 min.

*

CĂMINUL CULTURAL VENEŢIA DE JOS
Duminică, 30 iunie, ora 17.00: DE-AŞ FI HARAP ALB
Regia: Ion Popescu – Gopo
Cu: Florin Piersic, Fory Etterle, Emil Botta, Puiu Călinescu
fantastic / 1965 / 91 min.

Duminică, 30 iunie, ora 20.00:
ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI
Regia: Sergiu Nicolaescu
Cu: Ioana Pacula, Vladimir Găitan, Ion Besoiu, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică
dramă / 1979 / 99 min.

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

***

Scopul “Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XII-a ediţie, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. “Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenţia spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr şi le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creaţii cinematografice româneşti.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia, Comunicate de afaceri, boio.ro.

La Părău, proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Comunei Părău.


Apreciază
Distribuie