Ce se poartă?

În zilele noastre, se pune din ce în ce mai mult preţ pe aspectul fizic, de aceea îmbunătăţirea lui, în permanenţă, este importantă. În această ecuaţie, zâmbetul joacă un rol esenţial, e un fel de „carte de vizită” pentru fiecare dintre noi. Uneori suplineşte cu succes cuvintele constituind o metodă subtilă de comunicare. În plus, zâmbetul pare a fi o cale sigură spre fericire. Un zâmbet frumos implică în primul rând o dantură frumoasă, curată şi strălucitoare.

Despre estetica dinţilor şi regulile de igienă orală ne vorbeşte d-na Ramona Bărdaş, medic stomatolog.

 

Cristina Lascu: Care sunt regulile esenţiale de respectat, în igiena orală?

Ramona Bărdaş: Îngrijirea corectă a dinţilor presupune, înainte de toate, spălarea lor dimineaţa şi seara şi, dacă e posibil, după fiecare masă ori gustare. Aţa dentară şi apa de gură sunt recomandate în igiena orală. Trebuie să adoptam o dietă echilibrată şi să nu exagerăm în privinţa gustărilor dintre mese. Importantă e şi vizita periodică la stomatolog, nu doar atunci când acuzăm dureri de dinţi.

C.L.: Multe persoane nu acordă mare importanţă periajului dentar, ba chiar s-a constatat că acesta este de multe ori realizat greşit. Cum ne spălăm corect pe dinţi?

R.B.: Un periaj ar trebui să dureze între 3 şi 5 minute. Nu se apasă foarte tare pentru a nu afecta smalţul şi gingiile. Periuţa, care trebuie să se muleze perfect pe dantură, se înclină la 45 de grade faţă de gingie şi se fac mişcări rotative din partea de sus către partea de jos, iar faţetele măselelor se curăţă cu mişcări ritmice din faţă în spate. De asemenea, se curăţă limba şi cerul gurii pentru a elimina bacteriile depuse.

C.L.: Care este vârsta indicată pentru prima vizită la dentist?

R.B.: Problemele danturii apar la vârste tot mai mici, de vină fiind o serie de factori ereditari, alimentaţia săracă în calciu, igiena necorespunzătoare, dar şi obiceiuri proaste cum ar fi consumul excesiv de dulciuri, care duce la apariţia cariilor. Prima vizită la stomatolog ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de un an, medicul putând supraveghea cum se dezvoltă mandibula şi maxilarul, dar şi pentru prevenirea unor probleme ce pot apărea în creşterea dinţilor.

C.L.: Care sunt cauzele colorării dinţilor?

R.B.: Colorarea dinţilor, sau discromia dentară este des întâlnită, iar cauzele sunt diverse. Important este că multe dintre ele pot fi prevenite. Moştenirea genetică este o cauză împotriva căreia avem puţine arme. Anumite medicamente, cum este tetraciclina, de asemenea, pot colora dinţii. Băuturile închise la culoare (cafeaua, ceaiul, vinul) pot influenţa îngălbenirea dinţilor. Şi fumatul îndelungat duce la aceeaşi neplăcere. Dinţii se îngălbenesc şi odată cu înaintarea în vârstă, iar acest lucru poate fi amânat printr-o igienă corectă.

Monumente funerare
Agromar
Firma servicii renovare
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Amanet King Onix

C.L.: Ce presupun tratamentele de albire a dinţilor?

R.B.: Albirea dinţilor este un proces de decolorare a petelor smalţului şi ale dentinei. Gradul de albire a dinţilor naturali depinde de la pacient la pacient, în funcţie de structura dinţilor fiecăruia şi de durata de folosire a sistemului de albire. Tratamentul efectuat în cabinetul stomatologic durează 4-8 săptămâni şi aduce rezultate excelente. Însă, pe lângă faptul că impune unele restricţii la mâncare, slăbeşte smalţul şi sensibilizează dinţii. Albirea nu este indicată copiilor de până la 14 ani, femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează.

C.L.: Cât de eficiente sunt produsele de albit pe care le găsim în comerţ?

R.B.: Nu se recomandă folosirea acestora fără prescripţie medicală de specialitate. Unele sunt ineficiente, iar altele pot avea un efect distructiv asupra smalţului şi dentinei. Cele care conţin acizi cresc predispoziţia la carii, colorare şi hipersensibilitate. Produsele care presupun gutiere de albire pot produce iritaţii ale ţesuturilor gingivale.

C.L.: Aparatul dentar a ajuns un accesoriu la modă în rândul tinerilor. Când este nevoie să fie purtat?

R.B.: În mod normal, se recurge la aparat dentar după 7 ani, când maxilarul se pregăteşte pentru apariţia dinţilor definitivi, care sunt mai laţi decât cei de lapte. Se recomandă vizita la ortodont atunci când dinţii cresc suprapuşi, dacă dinţii de jos muşcă în exterior faţă de cei de sus sau dacă dinţii de sus nu se ating cu cei de jos. În privinţa adolescenţilor, potrivit statisticilor, unul din doi are dinţii strâmbi şi probleme cu dantura. Moda aparatelor dentare şic a fost adoptată şi la noi. Pietricelele colorate le conferă acestora un aspect mai vesel.

Şi bijuteriile dentare sunt purtate pentru a scoate în evidenţă o dantură frumoasă şi armonioasă.

C.L.: Aveţi un sfat pentru cititorii ziarului Bună Ziua Făgăraş?

R.B.: Să-şi menţină mereu dantura curată, sănătoasă şi îngrijită şi să zâmbească mai des!

Se poartă zâmbetele strălucitoare!


Apreciază
Distribuie