Cetele de feciori, în muzeu

Odată cu intrarea colindului cetelor de feciori din România în patrimoniul UNESCO, Făgăraşul este una din zonele acestei ţări care ar avea de câştigat la capitolul imagine. Şi cum nu este suficientă numai includerea colindului bărbătesc în patrimoniul imaterial, autorităţile locale se grăbesc să prindă şi ceva fonduri nerambursabile pentru a pune în evidenţă obiceiul străvechi al cetaşilor!

Au fost depuse două proiecte pe granturi norvegiene, încă de dinaninte ca obiceiul să fi fost inclus în patrimoniul mondial. Primul vizează obţinerea unui milion de euro pentru refacerea fostei Băi Comunale. Al doilea proiect are ca scop promovarea Festivalului Cetelor de Feciori, care se organizează anual în Făgăraş, anul acesta aflându-se la ediţia a VII-a.

Primarul Sorin Mănduc are în plan ca în clădirea modernizată a Băii să fie înfiinţat un muzeu al cetelor de feciori, care să cuprindă de la un „manual” al cetelor până la texte de colinde, colinde audio şi costumaţie. Prima piesă a muzeului o donează chiar edilul, care a mărturisit că deţine o colindă înregistrată din 1939 de cetaşii de atunci din satul Pojorta.

Primaria Soars - Pasti 2024
curatare tapiterie
Proaspat Alb
Royall Security
Victoria Federal IFN
Isoplus Special - Pasti
Monumente funerare

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie