Cod galben de vreme rea. Pompierii, polițiștii și jandarmii, gata să intervină

foto: a1.ro

Cod galben de precipitații abundente – ploi, lapoviță, ninsori și polei – și intensificări însemnate ale vântului, începând de joi dimineața, valabil și în județul Brașov. Condițiile meteo vor determina depunerea unui nou strat de zăpadă și apariția poleiului.

ANM a emis miercuri o atenționare de vreme rea, valabilă din 24 ianuarie, ora 4:00, până pe 25 ianuarie, ora 14:00, potrivit căreia, în zonele de mare altitudine a Munților Banatului, Carpaților Meridionali și Carpaților de Curbură, va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60-80 km/h, viscolind și troienind zăpada. În zonele mai joase, ploaia și lapovița vor determina topirea stratului de zăpadă.

Ca urmare a emiterii acestei atenționări, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse primele măsuri pentru prevenirea și gestionarea producerii unor situații de urgență cauzate de vremea severă. Inspectoratele pentru situații de urgență din județele vizate de Codul Galben sunt pregătite să activeze grupele operative, pentru a putea veni în sprijinul oamenilor încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase, conform unui comunicat remis presei.

Evoluția fenomenelor meteorologice va fi permanent monitorizată de autorități, astfel încât, dacă situația o va impune, intervențiile pompierilor, polițiștilor și jandarmilor să se poată desfășura fără probleme. O atenție deosebită va fi acordată circulației pe drumurile publice, în condițiile în care în mai multe zone din țară este prognozată depunerea de polei, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale problemelor de circulație rutieră pe timp de iarnă.

Amanet King Onix
Florian Shaorma
Demgy
BPM - excavatorist
Victoria Federal IFN
Sumi Agro - Shigeki

Jandarmii montani sunt la datorie pentru a acorda sprijin turiștilor care în această perioadă se află în vacanță la munte.

La nivel național, situația va fi monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI. Orice situație de risc pentru cetățeni va fi semnalată în cel mai scurt timp, astfel încât să se poată ști în orice moment unde este nevoie de sprijinul echipelor de intervenție.

Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm să nu plecați la drum dacă nu aveți autoturismul echipat pentru circulația în condiții de iarnă. Pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei, rulați cu viteză redusă și păstraţi faţă de autovehiculul din față o distanţă confortabilă care să vă permită să opriți în siguranţă în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte.

Informați-vă în legătură cu evoluția fenomenelor meteo din zona în care urmează să vă deplasați, respectați recomandările autorităților și eventualele restricții de circulație impuse preventiv, pentru siguranța dumneavoastră, pe unele sectoare de drum! Orice situație de urgență cauzată de vremea severă poate fi semnalată la numărul unic de urgență 112”, se mai arată în comunicatul MAI.


Apreciază
Distribuie