Concert în nocturnă la biserica fortificată din Cincșor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Concert Händel la biserica fortificată din Cincșor, sâmbătă, 15 septembrie. Acesta este cel de-al doilea eveniment muzical organizat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk, în cadrul proiectului Muzici de Cincșor.

Concertul, care începe la ora 19, propune o selecție din opera compozitorului Georg Friedrich Händel (1685-1759), cu ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea, Mihai Silișteanu (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (orgă).

Proiectul Muzici de Cincșor promovează patrimoniul cultural muzical al sașilor cincșoreni și are ca activitate principală cercetarea, sistematizarea și conservarea arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor și a colecției de instrumente muzicale vechi.

O serie de cinci evenimente muzicale – inclusiv unul dedicat copiilor și familiilor, care transformă o poveste clasică în pretext muzical – vor avea loc pe parcursul lunilor septembrie și octombrie 2018 în același loc.

Tot aici va fi amenajată o expoziție permanentă interactivă, dedicată istoriei muzicilor cincșorene. O serie de cinci programe educative și ateliere de creație cu tematică muzicală dedicate copiilor din sat vor completa proiectul.

Florian Shaorma
Qi Meridian
Proaspat Alb
RIM Fam
Autopel
Monumente funerare
Amanet King Onix

Colecția muzicală istorică a parohiei evanghelice Cincșor este compusă din aproape 100 de volume de partituri tipărite între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea și peste 500 de partituri manuscrise și manuscrise muzicale din anii 1850-1880.

Acestora li se adaugă câteva zeci de instrumente de suflat și de percuție produse în primele decenii ale scolului al XX-lea care au aparținut membrilor fanfarei săsești din sat și care au fost lăsate în urmă de proprietari în momentul emigrării în Germania.

Materialul de arhivă va fi curățat, sistematizat, conservat și depozitat în condiții care să-i asigure continuitatea pentru generațiile următoare, iar întreg acest patrimoniu muzical urmează a fi valorificat atât științific, cât și în scop turistic și integrat în conceptul de biserică culturală implementat pentru biserica fortificată Cincșor.


Apreciază
Distribuie