Copiii veniţi pe lume fără părinţi

sala de nasteri din maternitate

sala de nasteri din maternitate

Văd lumina zilei pentru prima dată într-un salon de spital… şi o mai văd apoi zile la rând tot acolo. Apoi luni la rând. În casa femeii care i-a născut nu ajung niciodată şi îşi trăiesc copilăria, adolescenţa, chiar şi maturitatea fără să dea vreodată ochii cu mama biologică. Este vorba de copiii aduşi pe lume de mame inconştiente şi abandonaţi în spital.

Pare că aceste cazuri s-ar fi rărit la Făgăraş, dar nu pentru că mintea unor mame ar fi mai raţională acum decât în trecut, ci pentru că s-au rărit naşterile în general. În rest, coeficientul abandonurilor rămâne direct proporţional cu cel la naşterilor.

În anul 2013 doar doi copii au fost abandonaţi în maternitatea spitalului făgărăşean. Norocul lor, dacă se poate numi noroc, este că la o lună după naştere, mamele s-au întors să-i „revendice”. I-au lăsat când au avut chef, i-au luat când au avut chef, ca pe un sac de cartofi.

Reprezentanţii spitalului spun că până acum trei ani, unitatea spitalicească dispunea de un Compartiment pentru Distrofici, în care ajungeau micuţii abandonaţi şi nu numai şi erau cazaţi aici. În prezent, însă, există numai un salon cu patru locuri în cadrul Secţiei de Pediatrie. Aici sunt aduşi copiii abandonaţi după ce stau o lună în secţia de Nou-Născuţi, aflată în pavilionul maternităţii. Nu pare cine ştie ce schimbare, însă la o analiză atentă ies la iveală aspectele negative ale acestei mutări: micuţii abandonaţi din salonul cu patru paturi pot intra în orice moment în contact cu toate bolile cu care sunt aduşi la Pediatrie ceilalţi copii.

Sectia de Pediatrie in cadrul careia functioneaza salonul cu patru paturi pentru micutii abandonati
Sectia de Pediatrie in cadrul careia functioneaza salonul cu patru paturi pentru micutii abandonati

Spital, adopţie sau plasament

În Secţia de Obstetrică Ginecologie a spitalului „Dr. Aurel Tulbure” se nasc în medie cam 50 de copii pe lună. Un număr infinit mai mic faţă de acum 15-20 de ani. Aproape toţi ajung în sânul familiei, aşa cum e şi firesc, însă sunt şi amărâţi care, odată născuţi, rămân în spital. Pentru cei abandonaţi, o asistentă socială ia legătura cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov (DGASPC), care decide ce se întâmplă cu ei.

Viitorul lor nu poate fi nicidecum altul decât: spital până la vârsta de 2 ani, adopţie dacă DGASPC găseşte o familie dispusă sau centru de plasament după ce nu-l mai ţine spitalul.

„În trecut erau mult mai multe abandonuri în spital pe considerentul că şi numărul naşterilor era mai ridicat. Să nu credeţi că s-au redus abandonurile altcumva”, precizează un medic din spital.

De regulă, femeile de etnie rromă aflate la vârste fragede se dedau la asemenea practici.

curatare tapiterie
Demgy
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
JTTI

Dr. Bordaş: „Le păzeam să nu fugă”

Timp de trei decenii, între 1981 şi 2012, în Secţia  de Obstetrică-Ginecologie a lucrat şi dr. Daniel Bordaş, care a şi condus-o o vreme. Medicul ginecolog îşi aminteşte de copiii abandonaţi atunci: „Mamele veneau la maternitate, năşteau şi apoi fugeau din spital. Vă închipuţi că chiar le păzeam să nu cumva să fugă… Dacă totuşi se întâmpla, anunţam Poliţia şi, pe care le găseau, poliţiştii le aduceau înapoi. Veneau la Făgăraş la maternitate şi mame din zona Sibiului sau alte zone, care erau mai greu de găsit. Pot să vă spun că în medie aveam cam zece abandonuri în fiecare an.”

fostul şef al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, dr. Daniel Bordaş
fostul şef al Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, dr. Daniel Bordaş

Astăzi medicul lucrează la spitalul privat „Regina Maria” din Braşov, unde n-a văzut nici măcar un singur abandon. E greu de crezut că o mamă, care alege să nască în lux şi plăteşte pentru asta cam 1.000 de euro, e genul de femeie care şi-a lăsa progenitura la mila Domnului.

„Aici naşterea se face numai pe baza unui contract. Mama plăteşte un avans, iar dacă naşterea nu se întâmplă, primeşte banii înapoi”, explică medicul făgărăşean. Din acel contract se pot lua şi toate datele mamei, dacă i-ar da prin cap să fugă şi de acolo.

Sătui să mai rabde lipsa aparaturii şi spaţiile sărăcăcioase din spitalul făgărăşean, mai mulţi doctori făgărăşeni de la Obstetrică-Ginecologie, Nou-născuţi şi Pediatrie şi nu numai au ales să muncească (unii suplimentar) la spitalul braşovean. Patru medici sunt angajaţi „Regina Maria”: Bordaş Daniel – ginecolog, Bordaş Radu – ginecolog, Bordaş Mariana – anestezist, Gheţea Simona – ginecolog, Ion Mehedinţu – pediatru şi Godan Delia – Nou-născuţi.

Nu e infracţiune

Fapta mamei de a-şi lăsa copilul în voia sorţii la maternitate, culmea, nu e pedepsită de lege. O lege din 1993 arăta că un copil se consideră abandonat, dacă timp de 6 luni mama nu are niciun contact cu el. Legea nu pomenea nimic de vreo infracţiune. Astăzi este abrogată. Un alt act normativ din 2004 (Legea 272/2004), încă în vigoare, spune că spitalul este obligat să sesizeze DGASPC în termen de 24 de ore de la constatarea dispariţiei mamei. Nici acesta nu incrimă abandonul săvârşit de femeie. Potrivit av. făgărăşean Cristian Drăghici, fapta nu este reţinută ca infracţiune, pe considerentul că micuţul nu este lăsat fără ajutor, fiind în spital.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie