Cosmonautul Dumitru Prunariu, cetățean de onoare al județului Brașov

Facebook / Dumitru-Dorin Prunariu

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, primește titlul de „Cetățean de onoare al județului Brașov”. Hotărârea a fost luată de Consiliul Județean Brașov în ședința extraordinară de joi, 8 iunie.

Acest titlu reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de județ unor cetățeni români sau străini, în domeniul în care își desfășoară activitatea, se arată raportul de specialitate pentru aprobarea proiectului de hotărâre.

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la Braşov, pe 27 septembrie 1952.
După absolvirea liceului, a studiat la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. O perioadă a lucrat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Aeronautice (IAR) Ghimbav, unde ar fi construit elicoptere şi avioane dacă nu ar fi devenit cosmonaut.

La vârsta de 26 de ani, inginerul Dumitru Dorin Prunariu a devenit membru al echipei de candidaţi cosmonauţi ai României în cadrul programului Intercosmos, devenind şi ofiţer activ al Aviaţiei Militare Române.

Perioada de pregătire a durat trei ani, iar la final acestui stagiu a reușit să fie primul şi singurul român care a zburat în spaţiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, care s-a desfăşurat în perioada 14-22 mai 1981, tânărul cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu a parcurs peste 5 milioane de kilometri, a înconjurat de 125 de ori globul terestru şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Facebook / Dumitru-Dorin Prunariu

Apreciază
Distribuie