Cult şi cultură la muzeu

Plan muzeu

Plan muzeu

Muzeul „Valeriu Literat” din Cetatea Făgăraşului şi-a deschis porţile publicului îmbrăcat în haină nouă, vineri, 29 martie 2013. Inaugurarea a avut loc în prezenţa autorităţilor locale în frunte cu primarul Sorin Mănduc, viceprimarul Cătălin Cârje şi alte autorităţi centrale şi locale.

În deschiderea evenimentului a avut loc lansarea volumului „Colecţionism, muzeologizare, patrimonializare” a autorului Ioan Opriş, volum apreciat de criticii din domeniu ca fiind o capodoperă a literaturii de specialitate.

A urmat apoi binecuvântarea şi sfinţirea muzeului de către un grup de preoţi conduşi de ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, după care cei prezenţi au luat parte la discursuri emoţionante şi evocatoare în cinstea eforturilor depuse de cei care au muncit pentru ca evenimentul de vineri să fie unul reuşit.

Muzeul s-a extins la 24 de încăperi, mobilier de epocă şi icoane donate de Carol Fulop Szocs, aparate audio-guide care explică turiştilor în 5 limbi diferite de la istoricul muzeului şi până la colecţiile actuale şi multe alte îmbunătăţiri în infrastructura muzeului. Toate acestea au fost posibile prin faptul că administraţia locală împreună cu sprijinul autorităţilor judeţene şi centrale au investit circa 3 miliarde lei vechi.

Cu ocazia inaugărării muzeului din Cetatea Făgăraş, primarul Sorin Mănduc a precizat: „Acum am o bucurie aparte. Ştiu că nimic nu e întâmplător. Îmi amintesc că imediat după 2008 după ce am fost ales primar al Făgăraşului, am venit aici cu viceprimarul să călcăm pe urmele înaintaşilor noştri. Atunci am văzut copaci crescând pe ziduri, am văzut neputinţa noastră a tuturor, a făgărăşenilor şi a autorităţilor, cu privire la intervenţia în ceea ce priveşte reabilitarea Cetăţii. De atunci ne-am pus ambiţia de a face ceva pentru edificiu. Am reuşit să igenizăm şi să mărim spaţiul de vizitare al muzeului. Este un început. Cetatea Făgăraşului a intrat şi ea într-un proiect de reabilitare generală, de care suntem cu toţii foarte mândrii.”

Mihai Gorgoi, consilier al Ministrului Culturii, a apreciat activitatea şi dăruirea autorităţilor şi a conducerii muzeului făgărăşean şi a dezvăluit proiectul primăriei Făgăraş de a se realiza o casă memorială în cinstea activităţii colecţionarului făgărăşean Carol Fulop Szocs.

Demgy
Florian Shaorma
Fantanita Craiesei
Mogaldea Therapy
Cabinet ORL
Second hand & outlet
Spalatoria GPC

Mihaela Bejenaru, directoarea muzeului Valeriu Literat a mulţumit tuturor colaboratorilor şi susţinătorilor proiectului de reformare a muzeului, spunând că: „astăzi ne aflăm în faţa unui eveniment foarte important pentru muzeul nostru, pe care-l aşteptăm de foarte mult timp, realizarea unui circuit expoziţional la nivelui întregului etaj. Un circuit care cuprinde pe lângă vechiul muzeu, săli cu expoziţie de artă decorativă, sticlărie şi glăjărie şi mobilier urban. Avem şi o colecţie particulară a domnului Carol Fulop Szocs cu care suntem foarte mândri. De asemenea, am încercat să redăm fastul şi imaginea sălii dietei prin reconstruirea unui mobilier de epocă, însoţit de două armuri. Ne dorim ca pe viitor să realizăm un dormitor de principesă la etajul al doilea în turnul negru, dar avem şi multe alte proiecte.”

După momentul inaugurării, preţul unui bilet de vizitare a fost majorat la 10 lei, fiind redus la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari.

 

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie

  1. Sunt din Braila si as vrea sa stiu daca in perioada 01-06 mai 2013,pot vizita noutatile din Cetatea Fagarasului ( programul de vizitare)
    Multumesc anticipat

    1. Marin, poti vizita, e deschis publicului, nu stiu insa daca si luni (01.04).

      Eu am fost astazi (duminica) dar am ajuns la ora 16.00 si programul era pana la ora 17.00 si mi-a zis doamna de la ghiseu ca n-as avea timp sa-l vizitez intr-o ora.

Comentariile sunt închise.