Cum îţi schimbi numele dacă te cheamă Mercedesa

•    Dacă vrei să-şi schimbi numele în acte, ai nevoie de acordul lui Căncescu!

Dacă te cheamă ,,Mercedesa”, ,,Dolar” sau ,,Iisus” şi vrei cu orice preţ să scapi de stigmatul numelui, nu trebuie să ai decât 2-3 luni de răbdare, 15 lei în buzunar şi să faci un minim de efort birocratic.

Drumul începe cu o oprire la Serviciul de Stare Civilă situat la parterul Casei de Cultură, unde solicitantul completează o cerere tip, iar apoi se duce cu ea pe propria cheltuială şi o publică în Monitorul Oficial.

Întreaga procedură este stipulată în OG 41/2003, pe care personalul de la Starea Civilă o ştie pe de rost. Şefa instituţiei, Ileana Lungoci, precizează că la 30 de zile după publicarea în Mnitorul Oficial, persoana se întoarce la Starea Civilă cu toate documentele necesare formării unui dosar, cum ar fi cazier judiciar, cazier fiscal, documente de stare civilă, acte notariale cu acordul persoanei al cărui nume se preia etc.

Dosarul ajunge la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanei de la Braşov, care solicită preşedintelui Consiliului Judeţean, după analizarea temeiniciei cererii, emiterea dispoziţiei de admitere a cererii de schimbare a numelui.

4 făgărăşeni îşi schimbă anual numele

Taxa pentru schimbarea numelui costă 15 lei, iar întreaga procedură durează cel mult vreo trei luni. La final, făgărăşeanul cu nume indecent sau ridicol primeşte un alt certificat de naştere sau de căsătorie cu numele dorit.

Agromar
Brutaria Dragus
Amanet King Onix
Sezar Forest - soferi profesionisti
Primaria Soars - Pasti 2024

Media făgărăşenilor care doresc să-şi schimbe numele, prenumele sau amândouă (exceptând schimbările generate prin căsătorie) este de 3-4 persoane pe an.

Ordonanţa Guvernului arată exemplificativ 12 motive temeinice pentru care cineva îşi poate schimba numele. Printre acestea se numără dorinţa de a româniza un nume de provenienţă străină, schimbarea unui nume ridicol, înlăturarea unui nume format din mai multe cuvinte, când prenumele purtat este specific sexului opus sau când persoana şi-a schimbat sexul prin hotărâre judecătorească definitivă.

Dacă generaţia actuală geme de numele actorilor de telenovele sau de numele celor mai bine cotate monede pe piaţa valutară, de vreo trei ani încoace e practic imposibil să-l botezi pe copil ,,Caşcaval”, ,,Bericică” sau ,,Euro”. Şi dacă vrei, ca şi părinte, te împiedică personalul de la Starea Civilă!

Codul Civil, modificat în 2011, arată că ,,este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente”.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie