De mâine, prețuri plafonate la electricitate și gaze naturale. Care sunt limitele de consum

De la 1 februarie intră în vigoare noua schemă de sprijin pentru plata facturilor la energie. Consumatorii vor beneficia de compensări dacă se încadrează în anumite limite.

Noile măsuri de sprijin nu se aplică retroactiv, ci doar pentru lunile februarie și martie.

De la 1 februarie, preţul plafonat la energia electrică este de 0,8 lei pe kwh la energie electrică şi 0,31 lei pe kwh la gaze naturale. Pentru a beneficia și de compensări de preț, consumatorii trebuie să se încadreze într-un consum de electricitate de 500 kwh pe lună și de 300 metri cubi pe lună de gaze naturale.

„Începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse. În plus, față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am introdus, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Moveos_2
Husqvarna
Green Ambalaje
Amanet King Onix

Chiar şi aşa, faţă de anul trecut, facturile sunt cu circa 40% mai mari.

În semn de protest, săptămâna aceasta sunt anunţate demonstraţii în faţa ministerului Energiei. Mai multe ONG-uri invită populaţia să taie facturi în faţa instituţiei.


Apreciază
Distribuie