De Sânziene, la Boholţ!

Sărbătoarea de Sânziene a început de aseară la Boholţ. Tot satul a reînviat tradiţia de Sânziene, aceea de a face coroniţe şi cruci din flori în preziua sărbătorii.

Momentul a coincis cu debutul celei de-a patra tabere de creaţie în sat, organizată de inginerul Vasile Joantă, un fiu al Boholţului. Aşa că mai mulţi pictori din Bucureşti au luat parte la pregătirea coroniţelor pentru a doua zi.

Astăzi coroniţele din flori galbene sunt aruncate pe case. Cele care rămân pe acoperiş prevestesc binele, cele care cad de acolo prevestesc moartea în familia respectivă.

Pe lângă coroniţe, oamenii au împletit şi cruci din flori, pe care le-au dus aseară la cimitirul din sat, acolo unde preotul Ioan Paroş a oficiat o slujbă de pomenire a morţilor. La slujbă au fost invitaţi mai mulţi preoţi, dintre care trei sunt la origini boholţeni.

Pregătirea sărbătorii de Sânziene s-ar putea regăsi şi în lucrările artiştilor, care de regulă surprind aspecte din viaţa satului în care are loc tabăra. Potrivit organizatorului Vasile Joantă, aceasta se va finaliza în 3 iulie cu un vernisaj.

Un reportaj despre obiceiul satului şi tabara de creaţie veţi găsi şi în ziarul ,,Bună Ziua Făgăraş”, ediţia tipărită, de marţi, 30 iunie.

Text: Cristina Cornilă

Foto: Bogdan Manta

Bohol 2

Boholt 1

Boholt 3

Boholt 4

Boholt 5

Boholt 6

Boholt

Boholt 7

Boholt 8

Boholt 9

Boholt 10

Boholt 11

Boholt 12

Boholt 13

Boholt 14

Cabinet ORL
Spalatoria GPC
Narin
Belvedere - revelion 2023
Leloland
Proaspat Alb

Boholt 16

Boholt 17

Boholt 18

Boholt 19

Boholt 20

Boholt 21

Boholt 22

Boholt 23

Boholt 24 - Vasile Joanta

Boholt 25

Boholt 26

Boholt 27

Boholt 28

Boholt 29

Boholt 30

Boholt 31

Boholt 32

Boholt 33 - preot Ioan Paros

Boholt 34

Boholt 35

Boholt 36


Apreciază
Distribuie