Diana Gribincea cere 100.000 de lei despăgubiri de la Consiliul Local

Directorul Casei municipale de Cultură cere daune morale de 100 de mii de lei. Diana Gribincea Popa a chemat Consiliul Local în instanță, după ce procedura de concurs prin care se stabilea dacă mandatul îi este prelungit sau nu, ar fi fost blocată intenționat. De ce această decizie, ce va face cu banii dacă îi va obține și cine îi va achita?

Consilierii au stabilit în cadrul ședinței de îndată de joi, înființarea unei comisii care să decidă dacă va angaja sau nu un avocat pentru a-i reprezenta.

Mai precis, Diana Gribincea Popa solicită pierderi salariale  de 5.076 de lei și despăgubiri de 100 de mii de lei, după ce comisia care trebuia să îi evalueze activitatea din ultimii ani ar fi blocat procedura prin tertipuri, fiind nevoită să intre șomaj. Dar și pentru că a pus-o pe drumuri degeaba și a ținut-o mai multe ore pe holurile Primăriei, deși era însărcinată în luna a opta.

La dosarul aflat pe rol au fost depuse mai multe documente medicale care arăta că a avut probleme de sănătate în urma episoadelor din toamna anului trecut.

Ea spune că a luat această decizie pentru ca astfel de abuzuri să nu se repete cel puțin la nivel local și sugerează că banii vor fi donați.

„Îmi doresc ca nicio femeie însărcinată și care își duce la îndeplinire atribuțiile de serviciu să nu mai treacă printr-o astfel de experiență. Cei care au greșit, voit sau în necunoștință de cauză, să-și asume greșeala și să plătească pentru asta. Cuantumul daunelor morale nu îl voi folosi în scop propriu”, ne-a declarat Gribincea Popa.

Cine va plăti „distracția”?
Gheorghe Sucaciu

„Cei care au generat o cheltuială trebuie să plătească, așa cum prevede legea, adică cei care au blocat această procedură”, ne-a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Cu alte cuvinte, banii nu vor fi luați din bugetul local dacă municipalitatea pierde procesul, ci consilierii locali care au votat împotriva reluării concursului pentru postul de manager al Casei de Cultură. Aceștia sunt Florin Alexandru, Andreea Suciu, Lucian Lup, Ion Negrilă și Alexandru Motoc (PSD), Sorin Mănduc, Constantin Gabor, Remus Mogoș și Alexandru Mazilu (PNL) și Cătălin Cîrje (ALDE).

Pensiunea Confort Morosanu
Bilka - consultant vanzari
Cîrje, ultimatum pentru Gribincea Popa

Cătălin Cîrje a declarat în timpul ședinței că Diana Gribincea Popa „încalcă cumva legile democratice, libera exprimare și decizia fiecăruia. […] În acea perioadă, unii consilieri locali au fost agresați, amenințați, lezați. Dacă intrăm într-un proces de genul acesta, toate lucrurile vor fi făcute publice și cunoscute instanței. Nu are cum să aibă câștig de cauză doamna și o să creăm o stare de tensiune, un lucru care nu e normal pentru comunitate”, a declarat Cîrje. Totodată, consilierul i-a transmis prin președintele de ședință că, dacă nu retrage acțiunea din instanță, luni o va da și el în judecată.

De unde a pornit totul?
Florin Alexandru / captură video TVF

Comisia de evaluare condusă de Florin Alexandru (PSD) a constestat procedura de desfășurare a concursului de proiecte de management. Vina pentru desfășurarea necorespunzătoare a fost chiar a acestei comisii, potrivit primarului Gheorghe Sucaciu. În ultimul stadiu al procedurii, consilierul Florin Alexandru a cerut amânarea cu câteva zile pe motiv că nu a avut timp să citească.

După termenul cerut, același consilier a redactat un referat în care menționa că nu s-a respectat procedura. Florin Alexandru se referea exact la pasul pe care comisia de concurs nu îl îndeplinise și recunoștea la acea vreme că s-a ajuns în faza a doua fără să se efectueze prima.

Ulterior s-au constituit alte comisii de consiliu unde a fost înaintat un proiect de hotărâre pentru continuarea procedurilor care stabilesc dacă actualul manager rămâne sau nu în funcție. Consiliul Local a votat din nou împotriva reluării. Astfel se ajunsese la un blocaj, Gribincea Popa a intrat în șomaj, iar în locul ei a fost numit interimar Bogdan Ungureanu.

Consilierul PNL Constantin Gabor, care a demisionat din CL între timp, declara la acea vreme că ce se întâmplă este o răfuială cu care nu era de acord. Sute de făgărășeni au semnat anul trecut o petiție pentru ca managerul Casei de Cultură să rămână în funcție, iar zeci de persoane au protestat în fața instituției, pentru același lucru.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie