Dispărută fără urmă

strada din Margineni de unde a disparut Claudia

strada din Margineni de unde a disparut Claudia

O veste care a zguduit liniştea satelor făgărăşene de sub munte: o fetiţă de cinci ani a dispărut fără urmă. Peste 100 de oameni au fost mobilizaţi pentru a o găsi, fie jandarmi, poliţişti, pădurari sau localnici. Părinţii fetiţei sunt în stare de şoc, localnicii sunt uimiţi de numărul mare de maşini de poliţie şi de starea de alertă a acestora.

Claudia este din Măliniş, satul Sebeş, comuna Hîrseni. Ea a dispărut de pe o bancă din faţa porţii unui sătean din Mărgineni, unde fusese lăsată de unchiul său, care vindea mături şi cerşea din poartă în poartă în satul vecin.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Braşov, comisar şef Liviu Naghi, marţi, în jurul orei 20.30, poliţiştii Postului de Poliţie Hârseni au fost sesizaţi de o femeie că fetiţa ei în vârstă de cinci ani a dispărut.

„Imediat după sesizare, poliţişti de la Secţia 4 Poliţie Rurală Şercaia, posturile de poliţie arondate şi criminalişti din cadrul Poliţiei Făgăraş, coordonaţi de şeful Poliţiei Făgăraş, s-au deplasat la faţa locului pentru cercetări”, a explicat Naghi.

Semnalmentele fetiţei

Bunica fetiţei a stat de vorbă cu reporterii şi le-a explicat semnalmentele copilei: „Fetiţa are 90-100 de centimetri înălţime, 15-20 de kilograme, ochi căprui, păr negru tuns scurt. La momentul dispariţiei purta o bluză de culoare roşie, pantaloni albaştrii de trening, o căciulă albăstruie şi adidaşi negri”, spune Maria Grancea.

Claudia Nicoleta
Claudia Nicoleta

Cosmin Furdui, unchiul ei, suspectează că fetiţa ar fi putut fi luată de persoane care făceau comerţ cu oale în Mărgineni la vremea respectivă. „La orele când s-a pierdut, nişte persoane necunoscute umblau prin Mărgineni să vândă oale. Ar trebui luată în calcul şi varianta asta… Dacă au văzut-o străină şi dacă au văzut-o amărâtă… şi au văzut că fetiţa nu avea unde să se ducă, e posibil să o fi luat ei. Copila nu ştie nici să vorbească, nu ştie să explice cine este şi unde stă… Eu îi rog din tot sufletul pe oamenii aceia să o aducă înapi acasă”, a spus bărbatul.

Mobilizare generală

Efortul autorităţilor este unul considerabil. La scurt timp după ce autorităţile au fost anunţate de dispariţie, peste 100 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi în zonă.

Aceştia au scotocit toată zona satului Mărgineni şi până la Berivoi, dar şi în zona satelor Sebeş şi Hârseni. De pildă, vineri, 21 martie, în jurul amiezii, un efectiv din cadrul Detaşamentului de Pompieri s-a deplasat în Mărgineni pentru a verifica alte zone presupuse ca fiind locul unde s-ar putea afla fetiţa dispărută.

„Sâmbătă şi duminică, 22 şi 23 martie, cam 30 de poliţişti s-au aflat în zona în care a dispărut copila. Ei au continuat cercetările şi au audiat mai multe persoane. Deocamdată nu a fost găsită, dar se merge pe toate pistele posibile. Nu vă putem furniza mai multe detalii, sunt mai multe persoane audiate în acest caz, dar atunci când va fi momentul potrivit vom face un anunţ public”, a mai spus  cms. şef Liviu Naghi.

Florian Shaorma
JTTI
Agromar
Proaspat Alb
Monumente funerare
Moveos
Demgy

Surse din cadrul anchetatorilor spun că au făcut rost de poza fetiţei de la educatoarea acesteia. Ea avea o poză de la o serbare de acum trei luni.

4 ore au căutat-o rudele

 Casa unde locuia fetita, bunica si unchiul ei
Casa unde locuia fetita, bunica si unchiul ei

Marţi, 18 martie, în jurul orelor 16.00, unchiul Claudiei a lăsat-o nesupravegheată pe fetiţa de cinci ani pe o bancă, în faţa porţii unui sătean, iar el şi cealaltă nepoată au intrat în curtea săteanului. Când bărbatul s-a întors, după aproximativ o jumătate de oră, copila nu mai era. Familia a căutat-o până la ora 20.30, când mama a anunţat Poliţia.

În timp ce rudele căutau fetiţa, un cioban care avea grijă de o stână de la marginea satului Mărgineni, a spus acestora că a văzut fetiţa singură şi că ea mergea spre pădure. Nu a intervenit pentru că era convins că este însoţită de părinţi. „Ciobanul a fost luat apoi la Braşov, pentru a fi testat cu detectorul de minciuni. Noi nu am sunat imediat la Poliţie, am încercat să o găsim noi. Aşa am aflat că ciobanul a fost ultimul care a văzut-o pe fetiţă”, spune Cosmun Furdui, unchiul  Claudiei.

Bunica ei, Maria Grancea, le-a explicat reporterilor că tatăl fetiţei se află la muncă în Germania: „Nu am putut să luăm legătura imediat cu tatăl Claudiei. El se află în Germania. I-am transmis prin cunoştinţe ce s-a întâmplat şi aşteptăm veşti de la el”.

Poliţiştii au mai multe ipoteze în acest caz, respectiv ca fetiţa să fi ajuns în pădurea din apropiere unde s-a rătăcit, fie a fost atacată de animale sălbatice, fie a fost luată de un necunoscut.

Cei care pot da detalii despre dispariţia fetei sunt rugaţi să sune la 112 sau la 116.000, numărul unic pentru sesizarea copiilor dispăruţi, sau să meargă la cel mai apropiat post de poliţie.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie