Drăguşenii se pregătesc de sărbătoare. De ,,vină” e Dimitrie Gusti

Duminică, 19 iulie, comuna Drăguş este în sărbătoare. La căminul cultural din localitate va avea loc manifestarea ,,Drăguş – arc peste timp”, cu începere de la ora 13.00. Este organizată de Primăria Drăguş şi Consiliul Local din comună.

Drăguşenii şi nu numai sunt invitaţi să vadă filme şi să asculte muzică populară.

Din programul cinematografic fac parte: un film sociologic mut – realizat în 1929, sub forma unui documentar monografic; ,,Merii sălbatici” – realizat în 1964 în regia lui Alecu Croitoru şi cu Draga Olteanu Matei şi Ileana Stana Ionescu în distribuţie; ,,Drăguşul după 40 de ani” – film sociologic realizat în 1970.

Pe timpul zilei vor avea loc diferite momente artistice susţinute de Grupul de femei din Drăguş, elevii Şcolii Gimnaziale din comună şi Ansamblul ,,Mugurii Drăguşului”. I

nvitaţii speciali ai zilei vor fi Draga Olteanu Matei şi taragotistuil Dumitru Fărcaş.

curatare tapiterie
Monumente funerare
Liceul Senchea
Firma servicii renovare
Brutaria Dragus

Drăguşul a fost primul sat cercetat din punct de vedere sociologic de academicianul Dimitrie Gusti, părintele sociologiei româneşti. Dimitrie Gusti, în vara anului 1929, a venit aici cu o echipă de 80 de sociologi, de la studenţi, până la conferenţiari şi profesori universitari.

Dimitrie Gusti la Muzeului Satului, pe care l-a si infiintat
Dimitrie Gusti la Muzeului Satului, pe care l-a si infiintat

Din ’29 şi până în ’35 echipa de cercetare venea în fiecare vacanţă la Drăguş. Aşa au luat naştere filmele sociologice pe care mulţi drăguşeni le vor vedea, în 19 iulie, în premieră.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie