După 6 luni de puşcărie s-au întors acasă

av. Cristian Draghici

av. Cristian Draghici

Interlopii au scăpat de arestul preventiv

Mai mulţi dintre inculpaţii care s-au aflat în ultimele luni în Penitenciarul Codlea, după o descindere DIICOT la Făgăraş în toamna lui 2013, au aflat luni, 10 februarie, că în curând s-ar putea întoarce acasă.

Astfel, pentru inculpaţii Pârvu Ioan Liviu, Podosu Ciprian, Marian Bercea, Gheorghe Androne, Rusu Marian Ioan şi Diea Ioan Marius a fost dispusă, de către Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar. Asta înseamna la momentul respectiv că cei şase inculpaţi ar putea fi puşi în libertate, după ce încheierea magistraţilor va fi rămas definitivă, în sensul că aceasta a avut un termen de 48 de ore în care a putut fi atacată cu contestaţie de către DIICOT, lucru care s-a şi întâmplat.

Contestaţia a fost suspensivă de executare, astfel că până la judecarea ei, cei în cauză nu au putut ieşi pe poarta Penitenciarului Codlea.

Inculpaţii au fost norocoşi întrucât magistraţii Tribunalului pentru Minori şi Familie au respins contestaţia formulată de DIICOT, astfel că vineri seara, 14 februarie, aceştia s-au văzut liberi. ,,Inculpaţii au avut noroc în condiţiile în care faza tranzitorie prin care trec dreptul penal şi procedura penală i-a favorizat din punct de vedere al legii aplicabile. Practic, infracţiunea care constituie acuzaţia, respectiv ,,constituirea, aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional”, a fost abrogată, astfel încât arestarea preventivă nu mai avea justificare”, a explicat av. Cristian Drăghici, cel care este apărătorul unora dintre inculpaţii amintiţi.

Tot în aceeaşi zi, 10 februarie, inculpatului Prodan Ezechil i s-a revocat măsura arestării preventive şi i s-au retras mandatul de arestare preventivă, precum şi formele de urmărire internaţională. Acesta se află în Italia. Cu aproape două săptămâni în urmă i-a fost revocată măsura arestării preventive şi fratelui său, Prodan Beniamin, care se află în Germania. La momentul întoarcerii lor în ţară, aceştia nu mai sunt pasibili de a fi arestaţi preventiv.

Reno Depo
Mobila SH
Proaspat Alb
Sumi Agro - Shigeki
Florian Shaorma
BPM - excavatorist
Penitenciarul Codlea
Penitenciarul Codlea

Trei dintre inculpaţii de mai sus, respectiv Podosu Ciprian şi cei doi fraţi Prodan, sunt apăraţi de avocatul făgărăşean Cristian Drăghici. Restul şi-au ales apărători din municipiul reşedinţă de judeţ.

Ce înseamnă a fi sub control judiciar

Cei cărora le-a fost înlocuită măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar au câteva obligaţii de respectat pe durata cât se judcă procesul ce face obiectul dosarului nr. 716/1372/2013. Magistraţii le-au impus să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi. Dacă în acest interval de timp îşi schimbă locuinţa trebuie să informeze de îndată Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov. Au obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor şi nu au dreptul să se apropie de ceilalţi inculpaţi, persoanele vătămate, părţile civile, membrii familiilor acestora, precum şi de persoanele care au calitatea de martori în cauză. De deţinerea, folosirea şi purtarea unor arme, nici nu poate fi vorba!

În situaţia în care inculpaţii încalcă, cu rea credinţă, vreuna din obligaţiile impuse, se pot întoarce la puşcărie, întrucât măsura controlului judiciar poate fi înlocuită din nou cu măsura arestării preventive sau cu măsura arestului la domiciliu.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie