Educația nutrițională ar urma să intre ca disciplină în școlile din România

În școlile din România ar urma să înceapă lupta împotriva obezității și a alimentației de tip fast food, prin introducerea unei noi discipline: educația nutriţională. Cel puţin la nivel gimnazial, potrivit vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS) România, Gabriel Toncean, potrivit Educație Privată.

El a anunțat că în curând va fi depus oficial un proiect de introducere a unei noi discipline pentru reducerea obezităţii infantile. Toncean susține că a discutat deja cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi cu secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Kallos Zoltan, argumentând că tinerii practică sportul rar şi adoptă adesea obiceiuri alimentare nesănătoase.

„Din cauza stilului de viaţă al copiilor din România, a creşterii alarmante a obezităţii infantile şi a factorilor sociali implicaţi, a sedentarismului şi consumului de alimente procesate, consider că este absolut necesară introducerea unei discipline noi de educaţie nutriţională în şcoli, cel puţin la nivel gimnazial, pentru clasele V-VIII. Această disciplină, indiferent de cum se va numi, va avea ca scop să îi înveţe pe copii să se hrănească corect şi să adopte un stil de viaţă sănătos. Profit de această ocazie pentru a vă spune că acest proiect de suflet va fi în scurt timp depus oficial şi sper să devină realitate”, a scris Gabriel Toncean pe Facebook.

În același timp și președinte al Federației Române de Culturism și Fitness, Toncean precizează că în ultimii zece ani „am tras serioase semnale de alarmă cu privire la riscurile la care sunt expuși copiii și tinerii din România în ceea ce privește nutriția și sănătatea lor. Din păcate, tinerii noștri practică sportul rar și adoptă adesea obiceiuri alimentare deficitare. Suntem în topul țărilor cu rate alarmante de obezitate infantilă, ceea ce reprezintă o problemă gravă pentru generația viitoare.”

Gabriel Toncean mai spune că deja există o echipă dedicată acestei cauze, formată din specialişti în psihologie pediatrică, medici pediatri şi nutriţionişti pediatri, fiind inclusă şi o mamă cu un copil obez.

„Obiectivul nostru major – introducerea acestei discipline noi de educaţie nutriţională în şcoli, la nivelul gimnazial – trebuie finalizat, implementat fie ca materie de sine stătătoare (cazul ideal), fie ca modul de studiu în cadrul orelor de sport sau ale unor discipline conexe. Sănătatea şi educaţia nutriţională a copiilor noştri sunt esenţiale pentru viitorul nostru ca naţiune. Cu sprijinul vostru, al tuturor părinţilor şi factorilor de decizie din România, putem să aducem această schimbare şi să ne asigurăm că tinerii noştri cresc puternici şi sănătoşi”, a adăugat vicepreşedintele ANS.

Gabriel Toncean subliniază că rapoarte de specialitate arată cât de critică este situaţia din România şi cât de urgent este nevoie de măsuri eficiente pentru a combate obezitatea infantilă.


Apreciază
Distribuie