Elevii de la Radu Negru pleacă în Turcia

Elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional „Radu Negru” care au fost implicaţi încă din vară în proiectul Comenius au făcut luni, 4 martie, o diseminare a activităţilor desfăşurate în ultima jumătate de an.

 24.000 de euro pentru un proiect european

La 1 august 2012 a început la liceu proiectul Comenius, un proiect european cu un buget de 24.000 de euro nerambursabili numit ,,Să cunoaştem trecutul pentru a înţelege prezentul”. Proiectul s-a desfăşurat în cadrul mai multor ore de engleză, română, arte, istorie şi informatică.

„Elevii şi-au perfecţionat vorbitul în engleză la orele de limba engleză, au învăţat despre alte culturi la orele de istorie şi română şi au făcut călătorii virtuale la orele de informatică. Colegiul „Radu Negru” este doar unul dintre liceele implicate în acest proiect. Mai sunt alte patru licee din Lituania, Spania, Turcia şi Suedia. Tot ca şi parte a acestui proiect, elevi şi profesori făgărăşeni vor merge în vizită la aceste licee, iar în octombrie 2013 aşteptăm la Făgăraş o delegaţie a acestor instituţii de învăţământ din străinătate,” a precizat prof. Eugenia Bica, cea care coordonează proiectul.

 Prima vizită la Instanbul

Sumi Agro - Mospilan
Reno Depo
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Spalatoria Aqua Carpet

            Partea de teorie s-a desfăşurat în prima parte a proiectului; de acum urmează partea cea mai frumoasă şi aşteptată de elevi, adică delegaţiile în cele patru ţări. Prima vizită va fi făcută în Turcia la Instanbul în perioada 18-24 martie şi se vor bucura de ea 9 elevi şi 3 profesori de la Radu Negru. Urmează apoi Suedia, Lituania şi în cele din urmă Spania. Copiii care iau parte la aceste deplasări sunt selecţionaţi după criterii foarte bine stabilite, în prima delegaţie urmând să participe în principal elevi din clasa a X-a B.

Prezent la întâlnirea de diseminare a proiectului, primarul Sorin Mănduc i-a rugat pe elevi să ducă odată cu ei în străinătate şi un mesaj atractiv despre Ţara Făgăraşului: „Aceşti tineri sunt ambasadorii României şi ai zonei în ţările pe care le vor vizita. Ei trebuie să transmită că provin dintr-o cetate care nu a fost cucerită niciodată şi provin de asemenea din ţinutul lui Dracula, atât de interesant pentru străini!”

Proiectul Comenius se finalizează în data de 31 iulie 2014. Directorul liceului, prof. Ion Bogdan, spune că este primul proiect european câştigat de instituţia pe care o conduce, dar nu va fi şi ultimul! Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie