Elevii obțin rezultate slabe în județele cu salarii mici și șomaj ridicat (Studiu)

foto: Shutterstock

Șansele în viață ale unei persoane diferă în funcție de locul în care trăiește. Elevii obțin rezultate slabe la examenele naționale în județele cu salarii mici și șomaj ridicat, arată rezultatele unui studiu realizat de o echipă formată de studenți ai Universității din București.

Date precum speranța de viață, rata șomajului, salariul mediu net și rezultatele de la examenele naționale sunt cuprinse în studiul complex desfășurat de echipa care a dezvoltat „Harta șanselor în viață”, proiect care a fost desemnat marele câștigător al hackathonului interdisciplinar HackTheNews de la UB, competiție desfășurată în luna decembrie 2023.

Mălina Andronache și Andreea Stanciu, studente în anul al III-lea la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB, și Radu Mihai, Mihai Duzi și Mihai Grigore, studenți în anul I la Masteratul de Procesarea Limbajului Natural (NLP) al Facultății de Matematică și Informatică a UB, respectiv anul I și anul II, au realizat o analiză care arată cum diferă șansele în viață ale unei persoane în funcție de județul în care trăiește. Studiul complex cuprinde date precum speranța de viață, rata șomajului, salariul mediu net și rezultatele de la examenele naționale, potrivit unui comunicat de presă al UB.

Metode și instrumente moderne de lucru și colaborare excelentă

După ce au corelat cifre, informații, date, membrii echipei UB au arătat că viața unei persoane este influențată puternic de familia în care se naște, de spitalele în care e tratat, de profesorii pe care îi are în școală, aspecte care depind de locul în care se naște. Pentru a realiza proiectul „Harta șanselor: Viața ta depinde de locul în care te afli”, studenții UB au utilizat un program de web scraping – un instrument automat de extragere a datelor , iar ulterior, au prelucrat informațiile cu o aplicație de analiză de date.

Agromar
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Monumente funerare
Florian Shaorma - Pasti

„Am folosit web scraping și file scraping pentru a prelua date despre județele României de pe site-uri oficiale, ca de exemplu cel al Institutului Național de Statistică. Am folosit aceste date, convertite într-un fișier json, pentru a genera grafice și hărți explicative, pentru a compara șansele persoanelor din fiecare județ”, a punctat Radu Mihai, masterand al FMI a UB.

Corelația dintre șomaj și rezultate slabe la examenele naționale

Una dintre concluziile analizei elaborate de studenții UB este că în județele în care șomajul este ridicat, iar veniturile medii sunt mici, elevii obțin rezultate slabe la examenele naționale, iar locuitorii au o speranță de viață scăzută. De altfel, reușitele sau eșecurile de la examenele naționale sunt influențate de un context mai larg de aspecte, iar calitatea vieții este strâns legată de educație.

De asemenea, echipa a demonstrat că în județele din România în care veniturile medii sunt scăzute, iar șomajul este ridicat, și speranța de viață este mai mică. La fel, la capătul opus, unde veniturile sunt mai mari, șomajul este mai scăzut, iar speranța de viață este mai mare.


Apreciază
Distribuie