Elevii şi profesorii de la Radu Negru, împreună pe scenă

Dascălii de la Colegiul Național Radu Negru au lăsat pentru câteva ore catalogul, creta sau stiloul și au oferit exemplul personal, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, pentru a atrage atenția tinerilor că respectarea și păstrarea tradițiilor strămoșești reprezintă o datorie sacră pentru viitoarele generații.

Profesorii au urcat pe scena Casei Municipale de Cultură, miercuri 21 decembrie 2016, pentru a întâmpina cu căldură Nașterea lui Iisus, într-un spectacol organizat de instituția de învățământ-etalon a orașului.

Spectacol Colegiul Radu Negru

Invitați au fost oficialități locale, șefi de instituții, părinți, profesori și copii. Cele 400 de locuri din sala mare a Casei de cultură s-au dovedit a fi, însă, insuficiente.

Este pentru prima dată când Colegiul Radu Negru organizează o asemenea manifestare, de Crăciun, cu participarea deopotrivă a copiilor din toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial și liceal.

Spectacol Colegiul Radu Negru

Micuții au fost cei care au colindat, în prima parte a evenimentului, vestind nașterea Mântuitorului.

Copiii din ciclul gimnazial au introdus apoi asistența în atmosfera momentului magic de acum două milenii, prin sceneta ”irozilor”, un obicei care se păstrează și astăzi în toate satele Țării Făgărașului.

Proaspat Alb
Florian Shaorma
Moveos
Mogaldea Therapy
Agromar

Liceenii și-au luat în serios rolul de oameni ajunși la maturitate, care oferă ocazia, în lumea satelor, de a constitui ceata de feciori (un obicei tradițional înscris de curând în patrimoniul UNESCO). Ei au colindat gazda, fata nemăritată și bărbatul neînsurat, exact așa cum se păstrează obiceiul de veacuri, în zona Făgărașului.

Rolul gazdelor a fost jucat magistral de profesoara Mariana Șandru și învățătorul Teofil Mija, alături de liceeni. Surpriza a constituit-o ”colindul vecinilor”, în realitate, colindul a 25 de învățătoare, profesori și profesoare, de la Colegiul Radu Negru, cu toții îmbrăcați în veșminte populare, specifice mai multor sate din Țara Făgărașului, și dirijați de profesorul de muzică Marius Lupu.

Seara s-a încheiat, în aplauzele spectatorilor, cu dansul tradițional de Făgăraș și cu strigătul cetașilor care vestesc simbolic bucuria Crăciunului.

 

CSM


Apreciază
Distribuie