Eveniment special în Cetatea Făgăraș: expoziție unică, la 380 de ani de la înființarea breslei tăbăcarilor

Muzeul Țării Făgărașului a încheiat un parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Primăria Comunei Beclean.

Instituțiile vor marca un moment de reîntoarcere către rădăcinile tăbăcăriei cu o expoziție unică dedicată Breslei Tăbăcarilor Făgărășeni. Acest eveniment special sărbătorește cei 380 de ani de la înființarea breaslei, un răstimp în care arta tăbăcarilor a evoluat și a contribuit la dezvoltarea culturală a regiunii.

Expoziția temporară cu titlul „Breasla Tăbăcarilor Făgărășeni: Istorie și Simbol”, va putea fi vizitată până în luna decembrie. Vernisajul va avea loc pe 26 august la Muzeul „Valer Literat” din Cetatea Făgăraș.

Expoziția deschide o fereastră spre universul tăbăcăriei, spre efortul și creativitatea unor oameni din vremuri de mult apuse, dar care prin meștesugul lor încântă privirile și astăzi. Fiecare obiect expus poveștește o bucățică din trecutul acestui grup, aducând în prim-plan nu doar meșteșugul în sine, ci și oamenii cu poveștile lor.

Monumente funerare
Sumi Agro - Zetanil
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Amanet King Onix
JTTI

Centrul expoziției este lada Tăbăcarilor Făgărășeni, un unicat de o valoare deosebită. Ceea ce o face cu adevărat specială este capacul ei pictat, care prezintă chipurile celor mai importanți membri ai breslei din anul 1806. Aici, nu doar numele lor sunt înscrise, ci și portretele lor transpuse cu măiestrie de mâinile pricepute ale artiștilor vremii.

În anul 1643, în inima ținutului Făgărașului, s-a pus baza unei comunități într-o meserie delicată și complex. Un meșteșug care a adus și venituri, dar care a rămas o expresie autentică a identității și mândriei locale. Cu fiecare detaliu prelucrat, tăbăcarul dădea viață unui produs care avea să dăinuiască datorită răbdării și priceperii acestuia.


Apreciază
Distribuie