Exerciţii militare cu rachete, la Cincu, anunțate defectuos. Populația, ignorată total!

Exerciţiile tactice cu trageri de luptă au avut loc, în perioada 3 – 7 februarie, în Centrul de Instruire Întrunită „Getica” din zona Cincu. Explozia rachetelor s-a auzit la zeci de km.

Mai multe zgomote puternice s-au auzit atât în Făgăraș cât și în toată Țara Făgărașului, în prima parte a zilei de joi, 6 februarie. Bubuiturile repetate, la anumite intervale, au zguduit chiar și pereții clădirilor.

Deoarece la redacția bunaziuafagaras.ro nu a ajuns nicio informare în privința vreunui exercițiu militar iar întrebările din partea unor cititori îngrijorați și chiar speriați au început să vină în număr tot mai mare, am încercat să aflăm sursa zgomotelor și o explicație pentru disconfortul creat.

Spre surprinderea noastră, nici Primăria Făgăraș nu a fost informată despre vreo tragere  cu armament.

Pe de altă parte, reprezentanții Centrului de Perfecționare Infanterie „Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș ne-au declarat că unitatea nu efectua exerciții cu armament de calibru mare care să producă sunete foarte puternice.

Următorul pe listă a fost, bineînțeles, Poligonul de la Cincu.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, lt. Nicoleta  Fusărău, a declarat că într-adevăr acolo au loc trageri, că verifică informările efectuate și că, eventual, revine cu date.  Acest lucru nu s-a întâmplat până în momentul publicării articolului, chiar dacă între timp au trecut ore bune!

foto: forter.ro

Amintim că, Regulamentul general pentru trageri al Ministerului Internelor prevede că „Şeful poligonului anunță cu cel puţin 24 de ore înainte, prin intermediul autorităților administraţiei publice locale, populaţia din împrejurimile poligoanelor situate la suprafață, privind zilele şi orele când se execută trageri”.

Monumente funerare
Belvedere
La Giorgia
Tractari auto
Servicii profesionale de curatenie cu aburi
Eve

De asemenea, în Dosarul de Omologare al Poligonului Cincu se specifică: „Șeful poligonului are obligația să anunțe din timp organele administrației publice locale privind măsurile de siguranță prevăzute pe timpul tragerilor în garnizoană” (Dosarul de Omologare al Poligonului Cincu nr. SD-2290 din 15.02.1997 și Actul adițional de actualizare a actului de omologare nr. A-529 din 23.02.2011).

Informații pertinente au fost oferite doar de Forțele Terestre din cadrul Ministerului Apărării Naționale, potrivit cărora, „Batalionul 83 LAROM desfăşoară, în perioada 03-07 februarie, exerciţii tactice cu trageri de luptă în Centrul de Instruire Întrunită “Getica” din zona Cincu, Braşov. Pregătirea pentru luptă are la bază un scenariu fictiv, întocmit pentru a crea cadrul tactic necesar pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire ale participanţilor.

Activitatea a început cu deplasarea tehnicii şi a personalului în facilităţile de instruire, urmate de executarea recunoaşterilor și culminând cu tragerile de luptă, cu muniţia LAR”.

Muniţia LAR (Light Artillery Rocket) este una dintre cele mai performante muniţii din artileria structurilor Forţelor Terestre iar Batalionul 83 LAROM din Bârlad este o subunitate a Brigăzii 8 Artilerie Mixtă „Alexandru Ioan Cuza” Focșani.

 

 

foto sus: Cosmin Darie / presamil.ro


Apreciază
Distribuie