Crescători din toată România la expoziția de păsări și animale din Făgăraș

Pregătirile pentru expoziția de păsări și animale din rasă pură, care se desfășoară în acest week-end la Făgăraș, sunt pe ultima sută de metri. Inaugurarea are loc sâmbătă și am fost să vedem ce pregătește organizatorul, Asociația Crescătorilor de păsări și animale mici în rasă pură Țara Făgărașului.

Comisia de arbitraj, în care se află și doi arbitri internaționali, analizează vineri exemplarele și acordă punctaje după niște criterii stricte, conform standardelor impuse. Cum se desfășoară procesul ne-a explicat unul dintre organizatori.

„Astăzi este organizată ziua de arbitraj, în care fiecare pasăre este analizată conform standardelor, pe rasa respectivă, cu varietate de culoare. Sunt arbitri specializați pe păsări de curte, iepuri și porumbei și se acordă un punctaj. Luăm de exemplu rasa araucană: se analizează forma, caracteristici specifice pe creastă, culoare – specifice la găină, specifice la cocoș.

Se stabilește un campion la opt păsări, în funcție de punctajul acordat. La un total de 95 de puncte se acordă un titlu de campion – individual, pe rasa respectivă și varietate de culoare. În cazul în care sunt colecții, formate dintr-un cocoș și trei găini, sau doi cocoși și două găini, se acordă și titlul de campion pe colecție.

Este, până la urmă, un schimb de experiențe între crescători din diferite zone ale țării. Sunt și crescători tineri, din toate zonele geografice ale țării”, ne-a declarat vicepreședintele Asociației Crescătorilor de păsări și animale mici în rasă pură Țara Făgărașului.

Monumente funerare
Spalatoria Aqua Carpet
Mobila SH
Sezar Forest - soferi profesionisti
curatare tapiterie
Firma servicii renovare
Proaspat Alb

Peste 1.300 de găini, iepuri, porumbei, gâște și rațe exotice fac parte din expoziția care are loc în sala de sport a Colegiului Național Radu Negru. Făgărășenii le pot vedea mâine, între orele 8:00 și 18:00, dar și duminică, între 8:00 și 14:00.

Biletul de acces costă 5 lei, iar copiii însoțiți de părinți au acces gratuit.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie