Facturile de gaz și electricitate emise greșit vor fi recalculate. Guvernul promite noi facilități

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut marți, 18 ianuarie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.

Aceste măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei și aprobării Guvernului.

Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici.

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate.

Second hand & outlet
Agromar
Moveos
Fantanita Craiesei
Firma servicii renovare
Demgy
Victoria Federal IFN

Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură, se mai arată în comunicat.

La consultările de la Palatul Victoria au mai participat Virgil Popescu – ministrul Energiei, Zoltan Nagy-Bege – vicepreședinte A.N.R.E., Mihai Culeafă – președinte ANPC, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie și reprezentanți Engie România, Enel România, E.ON România, Electrica S.A., CEZ România, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Transelectrica, Transgaz, Distribuție Energie Electrică România.

Tot marți, premierul Ciucă a declarat că s-a ajuns la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. De asemenea, pentru IMM, pentru consumatorii mari, va fi plafonat prețul la 1 leu per kilowatt.
La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt.

Pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt.


Apreciază
Distribuie