Făgărășeanul Fabian Velicea a creat „profesorul online”, care folosește inteligența artificială

Făgărășeanul Fabian Pavel Velicea, student în anul doi la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii Transilvania, a creat un program de examen securizat cu generare de cerinţe pe loc, cu ajutorul Chat GPT, anunță Buna Ziua Brașov

Deocamdată este aplicabil doar celor din domeniul calculatoarelor, pentru că, în fapt, este un sistem pentru examenele Java. Ideea a luat-o ca model chiar dintr-un examen susţinut de el, pe calculator.

„Eu m-am folosit de platforma Open AI playground, ca să îmi creez un script care se foloseşte de modelul GPT 3, momentan varianta legacy a Chat GPT, care este puţin mai veche, dar este la fel de bună, astfel că i-am dat chat-ului să genereze un domeniu, pe baza domeniului, să genereze un fişier de date ca şi cum ai un document în care ai titlu, nume, autor, data publicării ş.a.m.d., iar mai apoi, acel tipar – cerinţa 1: citeşte o listă de cărţi din fişierul de date, afişează lista pe ecran, sortează lista după un câmp din acel fişier, de exemplu, preţul şi grupează într-o colecţie după editură, de exemplu”, a explicat Fabian Pavel Velicea pentru sursa citată.

Când studentul ajunge în faţa calculatorului, trebuie să-şi introducă datele, care sunt securizate, apoi este întâmpinat cu un tutorial, în care îi sunt explicate detaliile necesare. Softul de examen are nevoie de internet în timpul folosirii lui, dar Fabian a avut grijă să blocheze orice ar putea inspira studentul să trişeze, precizează Buna Ziua Brașov.

„Accesul la internet ar trebui să fie permis în timpul examenelor de programare, deoarece un programator în viaţa de zi cu zi nu le ştie chiar pe toate, iar navigatul pe internet pentru a căuta, spre exemplu, metode de rezolvare a unor probleme ce pot apărea în cod şi sau pentru a face research pe diferite teme e perfect normal. Eu am reuşit să blochez cu succes accesul la site-uri de tip Chat GPT, reţele de socializare şi orice fel de alte inteligenţe artificiale ce pot genera cod. Prin urmare, comunicarea prin reţele de socializare sau prin orice alte medii este total blocată în timpul examenului”, a subliniat tânărul.

Programul este gândit să trimită rezolvările către profesor, prin e-mail, deşi tânărul ar vrea să îl seteze şi pentru corectarea pe loc. Fabian Pavel Velicea este dispus să ofere aplicaţia facultăţii.

Studentul originar din Făgăraș mai spune că nu crede că profesorul va fi înlocuit de inteligenţa artificială la catedră, în rolul său de formator. Totuşi, pe partea de evaluare, va depinde de dascăl dacă va alege să creeze subiecte şablon, aşa cum poate face şi Chat GPT, sau să fie creativ în elaborarea lor.


Apreciază
Distribuie