Făgărășeni revoltați de caricatura Simonei Halep

Făgărășenii au luat cu asalt pagina de Facebook a publicației franceze de satiră Charlie Hebdo.

Zeci de persoane s-au simțit ofensate după ce francezii au publicat o caricatură cu Simona Halep. Mai mulţi utilizatori s-au alăturat sutelor de mii de români care au acordat doar o stea publicaţiei. Astfel, rating-ul ei a scăzut dramatic pe Facebook, până la 1,1.

Făgărășenii au comentat în limbile română, franceză și engleză și îi acuză pe redactori că au depăşit limita când au ales să publice caricatura respectivă.

„Ce naiba a fost în mintea voastră? Asta este ironie? Când ați fost atacați de teroriști, poporul nostru a fost alături de voi. Să vă fie rușine”, scrie un bărbat în recenziile paginii. „O mare nedreptate față de Simona Halep! Să vă fie rușine!”, comentează o altă făgărășeancă.

Între cei revoltați de imaginea publicată de Charlie Hebdo este și Ana Borca. A acordat tot o singură stea și spune că „ce ați făcut este rușinos, o glumă proastă. Noi nu am râs când teroriștii v-au ucis colegii, ci ne-am schimbat avatarele în «Je suis Charlie». Nu aveți coloană vertebrală, rușine!”, încheie Ana mesajul.

curatare tapiterie
Liceul Senchea
Firma servicii renovare
Proaspat Alb
Agromar

Jurnaliștii scriu că „o româncă a câştigat la Roland Garros”, iar personajul care apare în caricatură ținând deasupra capului cupa, strigă pe străzi: „Fiare vechi, fiare vechi”. Cei mai mulți au interpretat caricatura drept un atac la adresa campioanei tenisului şi a poporului român, asociat cu populaţia de etnie romă.

Pe de altă parte, sunt persoane care susţin că ironia este îndreptată împotriva francezilor şi a prejudecăţilor acestora când vine vorba despre români. Aceeași opinie este împărțită și de filosoful și eseistul român Mihai Șora.

„Publicul-țintă al caricaturii din Charlie Hebdo este cel francez (lucru pe care nu par să-l înțeleagă toți comentatorii noștri). Desenul ironizează tocmai mințile înțepenite în stereotipuri etnice (acele toxine pe care le cunoaștem prea bine), motiv pentru care nici nu apare numele Simonei alături, căci nu EA, ca atare, face obiectul ironiei. Este, dacă vreți, o ramă în ramă (unde nu scrie «ceci n’est pas une pipe», nici nu figurează vreun omuleț galben alături, încât să priceapă și cei care nu au exercițiul lecturii unui desen). Umor îndoielnic sau nu, satiră subțire ori groasă, este, în final, consternant să vezi români (câtă frunză, câtă iarbă) care și-ar lua mintenaș pușca din cui și l-ar ciurui pe caricaturist”, scrie Mihai Șora într-un mesaj publicat pe Facebook.

În ianuarie 2015, redacţia revistei Charlie Hebdo din Paris a fost atacată de terorişti, după publicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed. 12 oameni au murit atunci.


Apreciază
Distribuie