Făgărășenii, chemați de primar la discuții. Taxele pentru deșeuri, majorate

Gheorghe Sucaciu îi cheamă din nou pe făgărășeni la dezbateri privind noul regulament al al serviciului public de salubritate, după ce în luna decembrie s-au prezentat doar două persoane.

În urma nemulțumirilor apărute luna trecută din cauza orei la care au avut loc discuțiile, pentru că majoritatea localnicilor se aflau la serviciu, primarul a stabilit o nouă întâlnire: 10 ianuarie, ora 18:00, sediul Primăriei, sala de ședințe a Consiliului Local.

Participarea oamenilor în număr cât mai mare este extrem de importantă având în vedere schimbările pe care le aduce noul regulament. Taxele vor fi majorate, iar colectarea selectivă a deșeurilor devine obligatorie! Cei care ignoră modificările riscă amenzi de până la 40.000 de lei. Pe de altă parte, cei care vor contribui la protejarea mediului vor fi recompensați cu bani, în funcție de cantitatea deșeurilor.

Prețuri mai mari pentru ridicarea gunoiului

Costurile pentru ridicarea deșeurilor, începând din 2019:

13,61 lei/persoana fizică – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.

160 lei/mc/persoane juridice – valoarea acoperă costurile de colectare separată, transport, sortare, contribuția la economia circulară și depozitarea finală pentru deșeurile reziduale și biodegradabile din menajer.

Reprezentanții municipalității promit că prețurile vor fi menținute la același nivel și în anul 2020.

Recompense bănești pentru separarea deșeurilor

Locuitorii orașului vor avea obligația de a colecta separat deșeurile reciclabile (hârtie și carton, plastic și metal, sticlă), care vor fi ridicate gratuit de la domiciliu. Însă, vor avea posibilitatea de a primi o bonusare dacă predau deșeurile la unul din cele 12 puncte de precolectare de pe raza unității administrativ-teritoriale (UAT).

Salco

1 leu/sac cu greutatea minimă de 1,5 kg – pentru deșeuri de tip PET (plastic) și doze, 2 lei/sac cu greutatea minimă de 4 kg – pentru deșeuri de tip carton și hârtie3 lei/sac cu greutatea minimă de 10 kg –  pentru deșeuri de tip sticlă.

Astfel, fiecare cetățean își va putea recupera parțial sau total costurile serviciului de salubritate achitate prin taxă, spun autoritățile locale.

Deșeurile voluminoase, vegetale și din construcții, ridicate gratuit

Deșeurile verzi/vegetale din gospodării, cele din construcții sau altele voluminoase nu vor mai fi colectate amestecat și prețul pentru ridicarea acestora nu este inclus în valoarea taxei special de salubritate, se mai arată în proiectul aflat în dezbatere publică. Acestea vor fi preluate gratuit la sediul operatorului în limita a 3 mc/lună.

Dacă oamenii vor ca acestea să le fie ridicate de acasă/firmă, se vor efectua comenzi pentru servicii suplimentare și se vor aflica următoarele tarife: 70 lei/mc pentru deșeurile verzi/vegetale din gospodării – valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/depozitare finală, 70 lei/mc pentru deșeurile din construcții și desființări– valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/depozitare finală, 49 lei/mc pentru deșeurile voluminoase – valoarea acoperă costurile de colactare, transport, prelucrare/ depozitare finală.

Deșeurile periculoase din gunoiul menajer și cele de echipamente electrice și electronice, vor fi ridicate gratuit în urma comenzilor programate.

De ce se întâmplă asta?

Măsurile propuse vin în urma modificărilor legislative adoptate de Guvern: Ordonanța de Urgență 74 din iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţa de urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu care impune colectarea separată a deșeurilor, aplicarea instrumentului economic „Plătește pentru cât arunci” și includerea în prețul serviciului de salubrizare a contribuției la economia circulară stabilită pentru anul 2019 de 30 lei/tonă, iar pentru anul 2020 de 80 lei/tonă depozitată. Contribuția la economia circulară reprezintă un cuantum suplimentar prețului practicat de gestionarul depozitului conform.

„În prezent, operatorul de salubritate din municipiul Făgăraș este cel care încheie contracte cu beneficiarii serviciului și facturează tariful stabilit și aprobat prin hotărâre de Consiliu Local. S-a constatat, însă, că nu există acoperire 100% cu contracte, în contextul în care prestația este obligatoriu a se realiza în procent de 100%. În proximitatea orașului nu există o infrastructură conformă de gestionare a deșeurilor (stații de compostare, instalații de tratare mecano-biologică, instalații de neutralizare, sisteme de concasare sau depozit conform de deșeuri municipale). Astfel, toate deșeurile generate pe raza unității administrativ teritoriale trebuie transportate la singurul depozit de conform din județ, aflat la Săcele, la o destanță de 80 de km”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei.


Apreciază
Distribuie