Făgăraşul, desprins din Cehia!

Planul Urganistic Zonal al ariei centrale a oraşului, care acum este în lucru la o firmă de arhitectură din Alba Iulia, transformă total centrul municipiului. Nu vă gândiţi doar la Piaţa Republicii cu parcul central şi Primăria, ci la o suprafaţă totală de 40 de hectare, care, cel puţin pe hârtie, arată ca centrul unui oraş istoric din Cehia. După burgurile din Cehia s-au inspirat arhitecţii şi primesc pentru documentaţia, la care lucrează de o jumătate de an, 30.000 de euro din bugetul local.

Vineri, 30 mai, trei arhitecţi ai societăţii din Alba Iulia s-au aflat la Făgăraş pentru a explica, într-o şedinţă de Consiliu Local programată la miezul zilei, cum văd ei în anii ce vor urma zona centrală a municipiului. E adevărat că PUZ-ul va produce efecte după intrarea sa în vigoare, dar asta nu înseamnă că în lunile viitoare toată arhitectura zonei de centru va fi transformată. Milioane de euro ar fi necesare pentru ca Făgăraşul să se apropie peste noapte de un orăşel din Cehia! Se va ţine, însă, cont de document de fiecare dată când se vor executa lucrări urbanistice, fie de către administraţia locală, fie de către propietarii imobilelor din centrul municipiului.

Parcare supraetajată sub sensul giratoriu

Printre intervenţiile majore, prevăzute în noul PUZ, figurează o destinaţie nouă a subsolului giraţiei de lângă Catedrală.

,,Noi am schiţat un parcaj supratejat sub sensul giratoriu. Se poate merge în jos cu oricâte nivele şi am calculat 80 de locuri de parcare pe nivel. Accesul în parcare se va realiza pe partea de sud a giraţiei. De acolo, şoferii pot merge pe sens unic spre piaţa veche, înconjoară Cetatea, ajung la poarta de intrare în Cetate, iar după ce o vizitează se întorc pe la Baia Comunală şi Casa de Cultură; aici vor intra într-un alt sens giratoiu mai mic. Facem asta, deoarece, ca turist dacă nu ai apucat să intri la Cetate pe la Casa de Cultură pentru că ai văzut-o prea târziu din mers, îţi poţi continua drumul şi îi poţi da roată, urmând să ajungi pe sens unic exact la punctul de acces în ea”, a explicat unul dintre arhitecţii echipei, echipă condusă de arhitectul Mircea Sabău.deschidere 2 - echipa de arhitecti din Alba Iulia, condusa de arh. Mircea Sabau

Magazine în taluzul lacului

De jurul împrejurul Catedralei, proiectul specialiştilor prevede un parc urban. La limita acestuia, pe latura care dă spre fortificaţie, autorităţile ar trebui să planteze platani şi tei, în general arbori înalţi, spre a delimita printr-o perdea vegetală cele două zone turistice.

De altfel, întregul Bulevard ar trebui regândit în privinţa vegetaţiei, arhitecţii recomandând înlocuirea pomilor de tuia cu arbori înalţi.

Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Moveos
Monumente funerare
Proaspat Alb
Spalatoria GPC
Agromar

De-a lungul promenadei, într-o viziune utopică, trăsuri trase de cai vor plimba agale trecătorii şi străinii, care poposesc la noi în vizită.
În taluzul lacului (suprafaţa înclinată de pământ din mal), în apropierea zonei unde a funcţionat pe vremuri terasa Litoral, pot fi construite zece spaţii comerciale, însemnând baruri, librării, magazine de suveniruri. Iar acolo unde este statuia Doamnei Stanca, dacă se vor mai face vreodatră lucrări, acestea vor avea în vedere un amfiteatru cu băncuţe, de pe care să se poată admira fortificaţia lui Mihai Viteazu şi de pe care să se poată ajunge, pe un pod mobil peste lac, lângă frontul castelului.

Monumente vechi şi noi

deschidere 3La ora actuală, municipiul numără peste 20 de monumente istorice de categoria A şi B, clasate în arhivele Ministerul Culturii. Prin PUZ se vor mai propune alte monumente din rândul clădirilor cu arhitectură frumoasă.
,,Vom analiza fiecare clădire cu valoare arhitecturală în încercarea de a aduce Făgăraşul la nivelul arhitecturii secolului XIX. Vom propune inclusiv palete de culori pentru faţade, astfel încât proprietarii, când vor vrea să-şi renoveze casele, vor găsi toate propunerile noastre pentru casa lor în certificatele de urbanism de la Primărie. De asemenea, vom face studii să vedem la care imobile este posibilă supratejaraea, dintre cele ce nu au acum etaje”, au spus arhitecţii.

Mai mult decât centru

Viceprimarul Cîrje le-a explicat consilierilor că strict centrul municipiului are 9 hectare, dar acest Plan ia în calcul o suprafaţă mai extinsă, de 40 de hectare. Specialiştii lucrează inclusiv la arhitectura imobilelor proprietate particulară, pentru ca oamenii să nu mai pună ,,acoperiş de tablă şi tâmplărie din PVC”, dacă au norocul să locuiască într-una din casele cu valoare arhitecturală din mijlocul urbei.

Primarul Mănduc le-a adus la cunoştinţă celor prezenţi că, în câteva zile, proiectul Planului Urbanistic Zonal va fi postat pe site-ul Primăriei Făgăraş (www.primaria-fagaras.ro), iar cetăţenii interesaţi să facă propuneri privind îmbunătăţirea lui, până la adoptarea sa, sunt bineveniţi.
Se estimează că PUZ-ul zonei centrale va fi adoptat prin Hotărâre de Consiliu la finele lunii iulie. Vineri a fost doar ziua în care documentaţia executată până acum de arhitecţi a fost prezentată Legislativului, iar centrul Făgăraşului a arătat desprins parcă dintr-o poză din Cehia.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie