Familia Regală, primită cu entuziasm la Făgăraș

Peste două mii de oameni au întâmpinat-o, în Gara Făgăraș, pe Principesa Moştenitoare Margareta, de Ziua Naţională a României. Alteța Sa Regală a ajuns la Făgăraș cu Trenul Regal, însoțită de Principele Radu și Principesa Maria.

Trenul Regal la Fagaras-01.12.16_02

Trenul Regal la Fagaras-01.12.16_05

În ziua de 1 Decembrie, Trenul Regal a pornit din Sinaia și a parcurs un traseu simbolic, staționând la Bușteni, Predeal, Brașov, Codlea și Făgăraș.

Invitații de onoare ai Familiei Regale au fost Principele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai Bulgariei dar și Principele Lorenz al Belgiei.

„Atențiune, Trenul Regal numărul 19533,  din direcția Sinaia-Brașov, sosește în stație la linia 2. Vă rugăm atenție, la linia 2” – cuvintele rostite în stația de sonorizare de șeful gării din Făgăraș au produs o emoție puternică și au declanșat entuziasmul general.

Copii, tineri și bătrâni, preoți, politicieni sau artiști, republicani sau monarhiști, oameni de toate vârstele din localitățile Țării Făgărașului, mulți îmbrăcați în costume populare tradiționale au  umplut până la refuz peronul.

Primii care au coborât au fost Principesa Margareta și Principele Radu, moment în care toată suflarea a intonat Imnul de Stat al României. Au urmat salutul oficialilor prezenți și strângeri de mână cu făgărășenii norocoși care au reușit să pătrundă în apropierea covorului roșu, așternut până în incinta gării. În interior au fost prezenți doar câțiva reprezentanți ai autorității locale precum și reprezentanții Muzeului Valeriu Literat, care au organizat o expoziție de fotografie.

Garda Cetății Făgărașului a prezentat onorul în cinstea Familiei Regale.

Trenul Regal la Fagaras-01.12.16_06

Trenul Regal la Fagaras-01.12.16_07

Copy Center TMF
Salco

Zeci de aparate de fotografiat, telefoane mobile sau camere de filmat au imortalizat secvențe ale unui  moment simbolic.

_ANG5509
foto: romaniaregala.ro
_ANG5516
foto: romaniaregala.ro
_ANG5547
foto: romaniaregala.ro

Puțini știu că Trenul Regal a mai oprit cândva în Gara Făgăraș. Se întâmpla în 1913, când Regele Ferdinand, Întregitorul României, se întorcea de la Viena, din misiune diplomatică, apoi în turneul prin țară din 1922, la patru ani după înfăptuirea Marii Uniri, când Regele Ferdinand era însoțit de Regina Maria, precum și în 1947, când istoria românilor a avut un dureros moment de cotitură. La acea vreme, Regele Mihai, nevoit să abdice, părăsea România și pleca în exil pentru aproape 50 de ani. Trenul a poposit atunci la Făgăraș, pentru câteva ore, dar avea să părăsească țara pentru aproape o jumătate de secol.

În ultimii 27 de ani, de la Revoluție până astăzi, legăturile Făgărașului cu Casa Regală s-au reluat. Cel mai important moment a fost în 1997, când Regele Mihai a vizitat Făgărașul, Șinca, Voila și Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, locuri cu importantă încărcătură morală, legată de lupta anticomunistă.

Apoi, între 2008-2016, Principele Radu și Principesa Maria au premiat olimpicii din Făgăraș, au lansat cărți și au participat la deschiderea anului școlar.

Scurta vizită la Făgăraș, a Familiei Regale, din decembrie 2016, s-a încheiat.

După mai bine de 40 de minute, membrii Familiei Regale au părăsit Făgărașul cu destinația finală Sibiu. Trenul Regal s-a pus în mișcare pe acordurile Imnului Regal.

Traseul simbolic al Trenului Regal va face obiectul unui film de lung metraj, film din care nu vor lipsi secvențe cu momentele petrecute la Făgăraș.

Trenul Regal la Fagaras-01.12.16_12

Trenul Regal la Fagaras-01.12.16_110

Vezi aici şi aici alte momente ale vizitei regale în Făgăraş.


Apreciază
Distribuie